Prof. dr. Alexandru Rafila: ”Colostrul poate fi considerat un prim vaccin”
Aşa cum se spune că este nevoie de un sat întreg să creşti un copil, la fel şi în cazul alăptării. Mamele au nevoie de sprijinul familiei pentru a alăpta o perioadă cât mai îndelungată. Prof. dr. Alexandru Rafila a declarat: „Ţinta Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii e alăptarea la sân în primele şase luni de viaţă ale copilului pentru a pune bazele imunităţii. La noi în ţară, din păcate, avem un procent relativ mic de mame care alăptează.
Undeva la un sfert din mamele din România îşi alăptează copiii până la vârsta de şase luni.” În cazul femeilor care nasc natural alăptarea se face instantaneu, corpul mamei pregătind miracolul numit colostru (este transparent, nu are consistenţa laptelui).
”Colostrul poate fi considerat un prim vaccin” a continuat dr. Rafila. Şi totuşi, femeile românce alătptează într-un procent foarte mic (la nivel global vorbim despre 60% dintre mame care alăptează cel puţin 6 luni). ”Cred că lucrul care ne lipseşte în momentul de faţă foarte serios – şi aici avem foarte mult de lucrat – este capacitatea noastră de a consilia femeia gravidă. În primul rând, femeile gravide trebuie să se prezinte la un medic de familie sau la un centru de asistenţă maternală, iar dacă nu avem, ar trebui să creăm astfel de centre. Ar trebui să poată să primească toate informaţiile legate de avantajele alăptării, avantaje care se referă la copii, dar şi la mamă”, a continuat dr. Rafila.