Pierderea slujbei în faţa unei alte persoane, mai dureroasă faţă de pierderea acesteia în faţa automatizării – studiu
Dezvoltarea tehnologică şi creşterea nevoilor de bunuri şi servicii a societăţilor în care trăim conduce inevitabil la creşterea gradului de automatizare a multor sarcini şi activităţi şi, după cum arată studiile, roboţii vor prelua o mare parte dintre slujbele pe care oamenii le au în prezent.
Această transformare a modului de producţie are şi va avea efecte profunde asupra economiei şi asupra societăţii, pe viitor fiind necesară o regândire a modului în care ne raportăm la muncă. În timp ce mare parte dintre studii au tratat problematica impactului automatizării asupra economiei şi asupra societăţilor. Un nou studiu, realizat de către cercetătorii de la Universitatea Tehnică din München, se concentrează asupra persoanelor care îşi pierd slujbele. Astfel, oamenii de ştiinţă au aflat că, pentru o persoană, perspectiva de a fi înlocuit de automatizare este mai puţin dureroasă faţă de cea a înlocuirii cu altă fiinţă umană, notează Futurism.
Într-un studiu publicat în jurnalul de specialitate Nature Human Behaviour, cercetătorii au folosit un eşantion de 300 de persoane, care au fost chestionate în legătură cu perspectiva pierderii slujbei, ei au fost întrebaţi în faţa cui ar prefera să îşi piardă posturile: în faţa roboţilor sau în faţa unei alte persoane.
Oamenii de ştiinţă au aflat că doar 37% dintre respondenţi ar prefera să fie înlocuiţi de către o altă persoană. Această descoperire intră în contradicţie cu tendinţa generală care arată că indivizii sunt în favoare ideii ca oamenenii să fie înlocuiţi de către alţi oameni.
Care este cauza? Ca idee generală, oamenii sunt de accord ca oamenii să înlocuiască alţi oameni, dar atunci când vine vorba de propriile lor posturi, trebuie luată în calcul şi psihologia respondenţilor. În aceste condiţii, pierderea locului de muncă în favoarea unei alte persoane aduce cu sine şi un puternic impact psihologic, pierderea slujbei fiind asociată cu probleme ale stimei de sine.
Atunci când o persoană îşi pierde slujba în favoarea unei alte persoane, prima tinde, după cum sugerează răspunsurile participanţilor la acest studiu, să se simtă mai puţin valoroasă şi asta deoarece pleacă de la ideea că capacităţile sale sunt inferioare în comparaţie cu cele ale unui alt individ, cu care poate concura. În cazul automatizării, ideea de a fi înlocuit pare a fi accepatată mai uşor şi asta ca urmare a realizării că este imposibil să concurezi cu o maşină sau un software programate să facă aceleaşi sarcini, dar mult mai eficient şi mai rapid.
Cei care au realizat acest studiu sunt de părere că consecinţele psihologice ale pierderii locului de muncă, atât în faţa unei alte fiinţe umane sau a automatizării, trebuie luate, la rândul lor, în considerare atunci când sunt formulate politici publice pentru şomeri.
Citeşte şi:
O singură zi de muncă pe săptămână, ideală pentru sănătatea mintală
10 semne că eşti un workaholic. Dependenţa de muncă nu e sănătoasă