Un proiect al Armatei SUA care implica studierea patogenilor a fost oprit din cauza nerespectării normelor de siguranţă

09 08. 2019, 09:06

Institutul de Studiere a Bolilor Infecţioase al Armatei Statelor Unite ale Americii a demarat un program prin care să studieze unii dintre cei mai periculoşi agenţi patogeni cunoscuţi, într-un efort de a se pregăti de un război biologic. Totuşi, din cauza faptului că, în cadrul unei inspecţii din luna iunie, inspectorii au stabilit că oamenii de ştiinţă nu respectau protocoalele de siguranţă a fost decisă oprirea programului, notează Futurism.

Inspectorii de la Centrul pentru Prevenţie şi Control al Bolilor (CDC), autoritatea guvernului american însărcinată cu monitorizarea sănătăţii publice, a decis întreruperea experimentelor deoarece, în timpul ultimei inspecţii, au constatat că normele de siguranţă pentru materiale care pot duce la infecţii majore nu au fost respectate în mod corespunzător.

CDC a subliniat faptul că cercetătorii Institutului Armatei nu urmau în mod constant procedurile de siguranţă şi că, de asemenea, nu urmau cursurile periodice de certificare în domeniul siguranţei materialelor infecţioase.

O altă problemă importantă remarcată în cadrul inspecţiei viza situaţia sistemului de decontaminare a apelor reziduale care nu funcţiona corespunzător, dar, conform purtătorului de cuvânt al Institutului, eventualele scurgeri de apă erau limitate în interiorul laboratoarelor.

Vestea bună este că în Centrul pentru Prevenţie şi Control al Bolilor nu s-au identificat semne conform cărora patogeni din interiorul laboratorelor ar fi reuşit să scape în exterior.

Citeşte şi:

Când trebuie şi când nu trebuie să luăm antibiotice pentru a nu deveni periculoase

Infecţiile rezistente la medicamente se pot dovedi mai periculoase decât criza financiară din 2008

O bacterie care cauzează infecţii care ”mănâncă” carnea s-a extins în afara Golfului Mexic

Bacterii ale celei mai periculoase boli infecţioase după SIDA, în cea mai recentă instalaţie a unei artiste de origine română