Căutarea vieţii extraterestre durează de puţin peste cinci decenii şi a reuşit să analizeze semnale radio provenite de la o proporţie infimă din stelele din Universul observabil şi, totuşi, asta nu ne-a oprit de la a teoretiza despre modul în care ar putea arăta extratereştrii, ce am putea învăţa de la ei sau chiar care ar fi regulile de etichetă pe care le-am urma în interacţiunea cu ei.
Un autor care are legături cu lumea ştiinţei, Guy Harrison , duce discuţiile speculative într-o zonă mult mai pragmatică şi care ridică probleme etice foarte importante. Astfel, el este de părere că, în viitor, biologii trebuie să se obişnuiască cu ideea că vor omorî forme de viaţă extraterestre în numele progresului ştiinţific, notează Futurism.
Adevărul este că, în prezent, studiile genetice, ale unor maladii, a medicaţiilor împotriva acestora şi nu doar aceste domenii, folosesc organisme model, în limbaj natural: oamenii de ştiinţă deja extermină sute de mii de animale în mod sistematic. Aşa că, din punct de vedere moral, există un precedent care poate fi urmat.
Totuşi, pe lângă această afirmaţie, Guy Harrison mai oferă şi un set minimal de reguli prin care să uşureze potenţialele conflicte etice prin care ar putea trece oamenii de ştiinţă. Astfel, Harrison explică faptul că speciile extraterestre vor trebui cruţate, iar progresul ştiinţific în această situaţie ar veni prin comunicare directă cu respectiva specie.
Trebuie precizat că, în acest punct, perspectiva de a fi puşi în faţa unor astfel de alegeri este îndepărtată şi ridică la rândul lor o altă problemă: cum ucidem ceva ce nici nu ştim dacă există.
Citeşte şi:
Viaţa extraterestră ar putea fi un fenomen mai rar decât s-a crezut până acum
Primele forme de viaţă extraterestră pe care le-am putea întâlni ar putea fi dezamăgitoare