Mare maestru internaţional la şah, prins când trişa folosind telefonul
Igors Rausis (58 de ani), jucător ceh de origine letonă, a fost suspendat de la Strasbourg Open după o fotografie în care apare stând pe o toaletă şi consultând un telefon mobil în timpul unei pauze din cadrul turneului de şah.
„Igors Rausis a fost prins făcând ceva ilegal la turneul din Strasbourg”, a afirmat pe Facebook directorul Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE), Emil Sutovsky.
Telefoanele sunt interzise la turneele de şah deoarece jucătorii pot folosi diferite aplicaţii să îşi analizeze mutările în meciurile trecute, câştigând un avantaj incorect, potrivit Fox News.
Rausis, cel mai bătrân jucător în topul FIDE al celor 100 cei mai buni jucători de şah (se afla pe locul 53 mondial, cu 2651 de puncte, la momentul declanşării scandalului), a fost suspendat după ce organizatorii turneului au găsit în baie un telefon ce îi aparţinea şi el a semnat o declaraţie în care a recunoscut acest lucru. De asemenea, a fost şi fotografiat când folosea telefonul.
„Mi-am pierdut capul pur şi simplu. Recunosc în scris faptul că mi-am folosit telefonul mobil în timpul meciului. Ce-aş putea spune mai mult? Da, eram obosit după meciul de dimineaţă şi toate acuzaţiile de pe Facebook au avut de asemenea un impact. Cel puţin, ceea ce am făcut ieri poate fi o lecţie. Dar nu pentru mine, am jucat ultima mea partidă de şah din carieră“, a afirmat el.
Igors Rausis, pe site-ul FIDE
Cehul era suspectat de mai mult timp că ar fi trişat. A uimit lumea şahului mondial câştigând victorii şi urcând de la mare maestru internaţional obişnuit la super mare maestru internaţional al şahului în doar şase ani.
„Este incredibil cum Rausis nu s-a oprit mai devreme. Pare naiv că oamenii cred că cineva se poate îmbunătăţi atât de mult în cei cinzeci de ani”, a afirmat marele maestru internaţional de şah Danny Gormally.
Într-o postare pe Facebook, care nu îl menţionase pe Rausis, Yuri Garrett, secretarul pentru Comisia de Fair Play a Fereraţiei Internaţionale de Şah, a afirmat că un jucător a fot urmărit îndeaproape timp de câteva luni după „date statistice excelente” pe care le înregistrase.
Dovada împotriva lui Igors Rausis a fost trimisă către o comisie de etică, dar şi către poliţia franceză.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Cum a apărut sintagma şah-mat?
În doar 4 ore, inteligenţa artificială a asimilat toate cunoştinţele despre şah din istorie