Radiaţiile emise de epava submarinului ”Komsomoleţ” depăşesc de 100.000 de ori nivelul admis
Komsomolets era un submarin nuclear cu carenă din titaniu şi care avea la bord şi torpile cu ogive nucleare, potrivit Mediafax.
Epava submarinului se află pe fundul Mării Barents, în apropiere de Insula Urşilor, la o adâncime de 1,680 de metri.
Un vehicul submarin teleghidat a prelevat mai multe mostre de apă, una dintre aceasta indicând un nivel de radioactivitate de 100.000 de ori mai mare decât cel normal pentru apa de mare.
Cu toate acestea, cercetătorii sunt de părere că nivelurile crescute de radioactivitate emise de epavă nu constituie un risc pentru oameni ori pescuitul în zonă.
Niveluri scăzute de radiaţii au mai fost detectate în ultimii 30 de ani de echipe de cercetare din Rusia şi Norvegia.
Cu ocazia ultimei expediţii de cercetare, care a avut loc în 2008, oamenii de ştiinţă ruşi au descoperit o mică scurgere de material radioactiv.
Submarinul sovietic s-a scufundat pe 7 aprilie 1989, în urma unui incendiu izbucnit în sala motoarelor. Din cei 69 de membri ai echipajului de la bordul submarinului, 42 au murit, cei mai mulţi din cauza hipotermiei, restul fiind salvaţi de pescari norvegieni, după mai multe ore petrecute în apele îngheţate. Doar patru oameni au decedat din cauza incendiului.
Incidentul se numără printre cele mai mari tragedii din istoria navală a Uniunii Sovietice.
Informaţiile privind scurgerea de material radioactiv din epava Komsomoleţ survine la doar câteva zile după ce autorităţile ruse au confirmat că 14 militari au decedat în urma unui incendiu la bordul unui submarin nuclear care se afla tot în Marea Barents.