Fisură masivă, vizibilă din spaţiu, în urma cutremurului din California
Un cutremur cu magnitudinea de 7,1 grade a avut loc vineri, 5 iulie 2019, în zona Văii Searles, în apropierea oraşului Ridgecrest din statul american California. Seismul a avut loc la o zi după un altul de 6,4 grade, produs tot în aceeaşi zonă. Daunele imediate nu au întârziat să apară, rafturile magazinelor s-au prăbuşit, unele clădiri s-au fisurat şi au fost înregistrate şi mai multe scurgeri de gaze şi incendii din această cauză.
Zona înainte de cutremur / Credit foto: PLANET LABS, INC
Zona după cutremur / Credit foto: PLANET LABS, INC
Imagini din satelit, furnizate recent de Planet Labs postului american de televiziune CNN, arată că în zona apropiată de epicentru a apărut o fisură. Crăpătura masivă se întinde pe o distanţă semnificativă, într-o zonă în care ar fi existat apă înainte. Modelele de eroziune din nisipul deşertului indică că o parte din apă ar fi fost absorbită.
Imaginile din satelit nu sunt singura dovadă că topografia regiunii a suferit modificări ca urmare a cutremurului. O şosea din apropiere este acum închisă după ce vibraţia cutremurului a spart şi mutat secţiuni ale carosabilului.
Şoseaua din California modificată de cutremur / Credit foto: USGS
Vă recomandăm să citiţi şi:
20 de lucruri pe care nu le ştiai despre cutremure
Cum se clatină zgârie-norii din Japonia la un cutremur de 9 grade
Cutremurele ar putea fi prezise cu o săptămână înainte de producere
Insulele Noii Zeelande încă se deplasează în urma cutremurului