Potrivit unui studiu al experţilor de la Universitatea din California, aproape două treimi din persoanele care reuşesc să slăbească pun la loc kilogramele pierdute – uneori chiar şi peste – în decurs de numai 5 ani. Iar problemele de sănătate nu întârzie să apară. Pe lângă faptul că sunt foarte comune, fluctuaţiile de greutate pot afecta şi sănătatea. Iată cum!
Metabolism lent
După ce slăbeşti, metabolismul bazal – adică numărul de calorii arse – scade, spune dr. Alexandra Sowa. Pentru fiecare 10 procente pierdute din greutatea corporală, o persoană va consuma cu 20% mai puţine calorii pentru a-şi menţine greutatea, explică ea.
Acest lucru este cauzat, în parte, de pierderea masei musculare – orice dietă ai urma, este imposibil să pierzi doar grăsime, deci vei pierde şi masă musculară –, dar şi de anumite modificări hormonale sau genetice – cum ar fi scăderea nivelului de grelină, leptină, peptide şi insulină, substanţe care amplifică senzaţia de foame. Aşa se explică faptul că majoritatea persoanelor care slăbesc ajung ulterior să aibă un apetit exagerat, adaugă dr. Jeffrey Sicat.
Inflamaţii în corp
Odată redobândite kilogramele pierdute cu greu prin dietă şi sport, în organism au loc anumite modificări genetice care pot influenţa sistemul imunitar, prin creşterea markerilor de inflamaţie (leucocite, fibrinogen, proteina C reactivă etc.), explică medicul genetician Michael Snyder.
Un studiu din 2009 a arătat că această exacerbare a procesului inflamator poate creşte riscul de dezvoltare a unor boli grave, precum cancerul, afecţiunile autoimune sau cele cardiovasculare, dar şi diabetul. De asemenea, inflamaţiile din corp pot deregla nivelul hormonal, cel despre care am stabilit anterior că poate duce la supraalimentare şi, desigur, creştere în greutate.
Depresie
Poate cea mai comună afecţiune în rândul celor „chinuiţi” de diete şi efectele yo-yo este depresia. Savanţii de la Universitatea Oxford au descoperit, în urma unui studiu publicat anul trecut, că femeile care slăbeau şi se îngrăşau la loc în scurt timp erau mult mai predispuse la apariţia depresiei. Iar acest lucru nu trebuie pus doar pe seama aspectului fizic. Şi inflamaţiile joacă un rol important în apariţia depresiei.