Gingivita: cauze, primele semne, soluţii şi tratament
Medicul stomatolog Adrian Mina ne vorbeşte de modalităţile în care ne putem îmbolnăvi gingiile, pentru că nu doar o igienă precară duce la gingivită, dar şi cum să stăm departe de aceste complicaţii.
Ce este gingivita?
“Gingivita reprezintă inflamaţia ţesutului gingival, mai precis inflamaţia gingiei situată la baza dinţilor şi a papilei gingivale – gingia situată între dinţi. Această afectiune poate să fie indusă de acumularea de placă bacteriană sau de afecţiuni sistemice, de administrarea unor medicamente sau de o carenţă alimentară”, spune medicul Adrian Mina.
De ce apare placa bacteriană
Gingivita de cauză bacteriană se formează din cauza acumulării de placă bacteriană pe suprafaţa netedă a dinţilor.
“Formarea plăcii bacteriene este un proces fiziologic şi începe la o oră după realizarea periajului dentar. Se acumulează de microorganisme, toxine bacteriene şi produşi de reacţie sub forma unui biofilm. Pe parcursul unei zile, acest biofilm devine placă bacteriană deoarece aderară microorganisme, resturi alimentare şi produşi de reacţie. Dacă aceasta placă bacteriană nu se îndepărtează la sfârşitul zilei, depunerea continuă şi placa devine matură. Ea va fi apoi mineralizată apărând tartrul dentar. Acesa este depozitul gălbui-brun de la baza dinţilor, cu o consistenţă dură”, spune medicul stomatolog.