O statuie reprezentându-l pe faraonul Tutankhamon, motiv de dispută între Egipt şi casa de licitaţii Christie’s

29 06. 2019, 09:06

Un conflict de natură legală are loc între Egipt şi casa de licitaţii Christie’s, motivul fiind reprezentat de o statuie care îl reprezintă pe faraonul Tutankhamon. Mai exact, autorităţile egiptene pun la îndoială dreptul casei de licitaţii de a scoate de la vânzare respectiva piesă deorece aceasta ar fi fost furată dintr-un templu din Karnak în anii ’70.

Reprezentanţii casei de licitaţii Christie’s  declară că sculptura în cauză a aparţinut prinţului Wilhelm de Thurn şi Taxis, care a trăit între anii 1919 şi 2004 şi care a vândut-o între anii 1973-1974 lui Josef Messina, proprietarul Galerie Kokorian & Co din Viena.

Această afirmaţie a fost pusă la îndoială de către autorităţile egiptene care susţin că statuia a fost furată de pe teritoriul egiptean în anii ’70, dar şi de reporterii de la Live Science care au demarat o anchetă prin care au urmărit istoria familiei de Thurn şi Taxis şi au concluzionat că din cauza evenimentelor istorice, cele două Războie Mondiale, dar şi din cauza numărului extins de rude al prinţului Wilhelmn ar fi fost imposibil ca respectiva statuie să se fi aflat în posesia sa la un anumit moment.

Zahi Hawass, fost şef al Ministerului Antichităţilor din Egipt, este una dintre cele mai vocale persoane care condamnă acţiunile casei de licitaţii. „Ei (n.r. Christie’s) nu au dovezi că artefactul a părăsit Egiptul în mod legal”. De asemenea, el a adăugat că autorităţile egiptene vor face tot posibilul pentru a se asigura că artefactul va reveni în posesia lor.

Citeşte şi:

Înainte de Tutankhamon a domnit una dintre surorile sale

Cum arată Tutankhamon? Imagini cu faraonul mumificat publicate la nouă ani după restaurarea mormântului

Misterul familiei lui Tutankhamon, dezvaluit de testele ADN

Misterul morţii faraonului egiptean Tutankhamon a fost descifrat de oamenii de ştiinţă