„Fructele conţin vitamine importante, minerale, fibre şi antioxidaţi”, a declarat Lauri Wright, doctor şi şefă a departamentului de nutriţie şi diete din cadrul Universităţii Florida de Nord.
Conţinutul nutriţional al fructelor contribuie la reducerea riscului de apariţie a bolilor cronice şi, de asemenea, la menţinerea unei greutăţi sănătoase. De exemplu, o analiză făcută pe mai multe studii din 2017, publicată în Jurnalul Internaţional de Epidemologie, a constat faptul că 200 de grame de fructe consumate în fiecare zi contribuie la reducerea cu până la 10% a riscului de apariţie a bolilor specifice aparatului cardio-vascular şi cu 18% a riscului de accident vascular.
„Vei obţine cele mai multe beneficii dacă mănânci fructe variate”, continuă doctorul Lauri Wright. Dacă dacă vrei să ai un anumit nivel nutriţional, există anumite fructe care trebuie menţinute constant în dietă.
Antioxidanţi
Un antioxidant este o substanţă care protejează celule împotriva radicalilor liberi, care reprezintă molecule instabile create în timpul procesului de oxidare din cadrul metabolizării.
Radicalii liberi pot juca un rol important în apariţia atacului cerebral, a bolilor de inimă, a cancerului şi a altor boli.
Unii experţi spun că fructele foarte colorate – în special cele roşii şi portocalii, precum prunele, cireşele şi fructele de pădure – conţin o cantitate mare de antioxidanţi. Fructele de acet tip conţin antioxidanţi numiţi antocieni (cu rol de determinare a pigmentului din fructe) care contribuie la reducerea riscului de apariţie a bolilor cardio-vasculare. Un studiu publicat în The BMJ în 2016 a dezvăluit faptul că persoanele care consumau antiocieni, în mare parte obţinuţi din fructe de pădure, au luat mai puţin în greutate pe o perioadă de 24 de ani comparativ cu cei care consumau mai puţin.
Citeşte continuarea pe Gândul!