Simptomele diabetului de tip 2. Ce se întâmplă când nu îl tratezi şi cum poate fi prevenit
Afecţiunea (pe viaţă) se declanşează atunci când organismul nu mai produce destulă insulină sau nu poate răspunde la aceasta în mod corespunzător, potrivit Gândul.
Simptome comune ale diabetului de tip 2:
– mersul prea des la toaletă, în special în timpul nopţii;
– senzaţia de sete acută;
– oboseala neobişnuită;
– pierderea în greutate fără intenţie;
– mâncărimile şi iritaţiile în zona genitală;
– vindecarea greoaie a tăieturilor sau a altor răni;
– vederea înceţoşată.
Aproximativ 80% din oamenii care suferă de diabet de tip 2 sunt supraponderali sau obezi, iar majoritatea urmează şi un tratament medicamentos.
Doctorul Dawn Richards, de la VitalityHealth, un grup care se ocupă de educarea oamenilor în privinţa sănătăţii, a explicat diferite cauze care pot declanşa diabetul de tip 2, dar şi cum poate fi prevenită boala.
„Ceea ce este îngrijorător este faptul că mii de oameni ar putea avea diabet şi nu sunt conştienţi de asta”, a declarat doctorul.
„Este din cauza faptului că simptomele asociate cu boala sunt foarte greu de detectat sau sunt uşor de corelat cu alte boli. Ţinând cont că nu există niciun leac pentru diabet, este foarte important să ştii cum se manifestă simptomele şi să-ţi consulţi medicul în legătură cu orice îngrijorări ai avea”, a continuat aceasta.
„Diabetul trebuie controlat în fiecare zi pentru a reduce probabilitatea de a dezvolta complicaţii pe termen lung”, a sfătuit doctorul.
De asemenea, aceasta a oferit şi sfaturi care contribuie la prevenirea apariţiei diabetului de tip 2:
1. Fii activ
Dacă îţi pui muşchii la treabă şi îi faci să lucreze mai mult, abilitatea lor de a folosi insulina şi de a absorbi glucoza va creşte.
Un program de 30 de minute de mişcare pe zi, în care să transpiri şi să depui un efort mai mare, este ideal.
2. Mănâncă bine
Dacă urmezi o dietă de tip mediteranean sau un alt tip de dietă, dar sănătoasă, te poate ajuta să reduci riscul apariţiei diabetului.
De asemenea, este important şi tipul de carbohidraţi pe care îl consumi şi, desigur, şi cantitatea.
Vezi continuarea în Gândul.