Pentru menţinerea unui zâmbet alb şi frumos este esenţială o bună igienă dentară, dar în acelaţi timp, există şi alţi factori care pot avea efecte asupra danturii. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont, spune că anumite alimente şi băuturi, deşi gustoase şi chiar sănătoase, pot decolora dinţii, astfel că ele trebuie evitate sau măcar consumate cu moderaţie.
Chiar dacă unele alimente sunt recomandate pentru beneficiile pe care le au asupra sănătăţii, unele dintre ele pot avea efecte neplăcute asupra dinţilor, de la colorarea lor, până la colorarea elasticelor transparente din jurul bracketurilor în cazul persoanelor care poartă aparat dentar fix. Atunci când este posibil, medicii dentişti şi ortodonţi recomandă consumul lor cu paiul sau reducerea cantităţii, în cazul celor dăunătoare.
Sucul de sfeclă roşie. Sfecla roşie este tot mai populară în rândul tinerilor, doar că aceasta colorează dinţii sub orice formă ar fi consumată: murată, fiartă sau sub formă de suc.
Fructele de pădure. Deşi sunt o sursă bogată de vitamine, fructele de pădure nu sunt tocmai prietenoase cu dinţii.
“Deşi delicioase, aceste alimente vor colora dinţii indiferent dacă sunt consumate întregi, sub formă de suc, jeleu sau gem. Este recomandat să nu le lăsăm să stea în gură prea mult timp şi să bem apă după consumul lor, pentru a combate efectul de colorare a dinţilor. Consumul unui pahar de lapte sau a unei porţii de brânză tare poate ajuta, ambele neutralizând acidul şi întărind dinţii”, spune specialistul otodont.
Trumenic, curry. Iată un condiment care şi-a găsit glorios locul în bucătăria românilor în utlimii ani.
“Din cauza riscului ridicat de colorare a danturii este recomandată limitarea acestor condimente în alimentaţie sau, atunci când efectele lor benefice pentru sănătate atârnă mai mult în balanţă, să combinam consumul lor cu fructe şi legume proaspete, care curăţă dinţii: merele, morcovii, conopida, ţelina etc.”, recomandă specialistul ortodont.