Un medic american acuză că serialul „Cernobîl” este periculos şi că foloseşte informaţii inexacte
Robert Gale, medic de top de la UCLA (University of California, Los Angeles), care a fost implicat în tratarea victimelor contaminate cu radiaţii de la accidentul nuclear de la Cernobîl, critică modul în care regizorii şi scenariştii implicaţi în recenta mini-serie au tratat acest subiect, notează Forbes.
La momentul produceri accidentului, dr. Gale era recunoscut la nivel mondial în domeniul transplantului de măduvă osoasă, tratament folosit în cadrul expunerii la materiale radioactive. Din această cauză, autorităţile din Uniunea Sovietică i-au solicitat ajutorul în tratarea răniţilor.
„Am petrecut doi ani în Uniunea Sovietică, lucrând împreună cu colegii mei pentru a trata 200 de pacienţi expuşi la cantităţi masive de radiaţii”, explică dr. Gale.
Una dintre criticile pe care Gale le aduce serialului este legată de modul în care a fost prezentată expunerea la radiaţii a pompierilor. El explică că radiaţiile nu transformă corpul celor infectaţi în modurile monstruoase în care mini-seria portretizează evoluţia pompierilor şi că este foarte departe de adevăr. Mai exact, el explică faptul că adevăraţii pompieri nu au suferit la fel ca cei din serial.
O altă critică pe care dr. Gale o aduce este legată de cazul Ludmilei Ignatenko, soţia unuia dintre pompieri şi care la momentul producerii accidentului era însărcinată. Serialul prezintă, pe baza cărţii „Voci de la Cernobîl”, că moartea prematură a bebeluşului acesteia a fost cauzată de faptul că acesta a absorbit toată radiaţia pe care mama ar fi primit-o din contactul cu tatăl.
Gale argumentează că victimele de la Cernobîl au suferit de radiaţii externe, situaţie care exclude posibilitatea ca Vasili Ignatenko să îşi fi iradiat soţia şi copilul nenăscut. De asemenea, el argumentează că expunerea la o cantitate mare de radiaţii cauzează foarte puţine cazuri de malformaţii în cazul nou-născuţilor.
Pe lângă criticile aduse serialului, dr. Gale dezvăluie faptul că, din cauza panicii cauzate de accident, ignoranţei şi dezinformării, au avut loc un milion de avorturi în Uniunea Sovietică şi în întreaga Europă.
Citeşte şi:
Miturile şi adevărurile din serialul Cernobîl. Ce s-ar fi întâmplat în cazul unei a doua explozii
Cernobîl şi Fukushima. Care dintre ele a fost cel mai mare dezastru nuclear?
Teoria conspiraţiei din noul serial ”Cernobîl”, realizat de o televiziune din Rusia
Presa Kremlinului atacă serialul HBO ”Cernobîl”. Cine ar fi provocat dezastrul, în opinia ruşilor