Home » D:News » Ţara africană care a decis depenalizarea homosexualităţii

Ţara africană care a decis depenalizarea homosexualităţii

Ţara africană care a decis depenalizarea homosexualităţii
Publicat: 13.06.2019
Curtea Supremă din Botswana, un model de stat stabil şi democrat în Africa, a decis, marţi, depenalizarea relaţiilor homosexuale, după ce, luna trecută, în Kenya s-a hotărât menţinerea legislaţiei anti-gay, potrivit cnn.com.

Decizia este o victorie importantă pentru mişcarea LGBTQ (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali, queer) din Africa, potrivit Mediafax.

Homosexualitatea era considerată ilegală în Botswana, potrivit codului penal al acestei ţări, care datează din 1965.

O decizie în acest sens trebuia să fie luată în martie, dar Curtea Supremă a hotărât atunci să o amâne, după ce o persoană a contestat două secţiuni din codul penal potrivit cărora homosexualii dovediţi riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la şapte ani. Legile calificau homosexualitatea drept „non-africană”.

Activiştii sunt de părere că depenalizarea relaţiilor homosexuale este un lucru pozitiv, membrii comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali) din Botswana fiind astfel protejaţi în ceea ce priveşte dreptul la viaţă privată şi la libera exprimare.

Luna trecută, Curtea Supremă din Kenya a respins solicitarea de depenalizare a homosexualităţii.

Din cele 54 de ţări africane, 32 pedepsesc relaţiile homosexuale, potrivit International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA).

În părţi din Nigeria, Somalia şi în Sudan, relaţiile homosexuale sunt pedepsite cu moartea. În Mauritania este posibilă pedeapsa cu moartea, în Tanzania se poate da sentinţă cu închisoarea pe viaţă.

Pe de altă parte, în alte ţări din Africa, precum Angola, Mozambic şi Republica Seychelles, relaţiile homosexuale nu sunt pedepsite.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase