Teoria conspiraţiei din noul serial ”Cernobîl”, realizat de o televiziune din Rusia

10 06. 2019, 08:29

Catastrofa nucleară din 26 aprilie 1986 a fost readusă în atenţia publicului de miniseria formată din cinci episoade „Cernobîl”, care a devenit cel mai popular serial din istoria canalului de filme, scrie unilad.co.uk, citat de Gândul.

Serialul celor de la HBO ilustrează fără perdea deciziile devastatoare şi presiunile de nedescris care au dus la producerea catastrofei nucleare din 1986, care a afectat în principal Ucraina şi Belarusul, dar şi întreg continentul european, norul toxic ajungând chiar şi deasupra Americii.

Chiar dacă miniseria a fost lăudată de istorici pentru acurateţea ei, producţia este criticată de jurnalistul prorus Anatoli Vasserman: „Dacă anglo-saxonii filmează ceva despre ruşi, cu siguranţă nu va corespunde adevărului”.

Primul episod al serialului HBO, realizat alături de Sky se concentrează asupra dezastrului în sine, în timp ce restul episoadelor fac referire la eroismul şi sacrificiul celor care au luptat pentru a salva Europa de un cost şi mai mare de vieţi omeneşti.

Totuşi, potrivit Moscow Times, Rusia nu îi recunoaşte pe aceşti oameni ca fiind „eroi” şi Putin face referire la ei doar cu ocazia aniversărilor legate de accidentul devastator din aprilie 1986.

Ruşii vor realiza un film „poliţist”, bazat pe o teorie bizară, în care un ofiţer KGB încearcă să îi combată pe spionii americani, transformaţi în personaje negative ale tragediei.

Regizorul Alexei Muradov a făcut referire la această teorie: „Una din teorii spune că americanii s-au infiltrat în centrala nucleară de la Cernobîl şi mulţi istorici nu neagă că, în ziua exploziei, un agent al serviciilor străine a fost prezent în unitate. Acest serial de televiziune le va spune telespectatorilor ce s-a întâmplat de fapt acolo”.

Vezi continuarea în Gândul.