Home » D:News » Cernobîl şi Fukushima. Care dintre ele a fost cel mai mare dezastru nuclear?

Cernobîl şi Fukushima. Care dintre ele a fost cel mai mare dezastru nuclear?

Publicat: 02.06.2019
Cernobîl şi Fukushima reprezintă două dintre cele mai grave şi prezente accidente nucleare din memoria publică.
Exploziile de la reactoarele celor două centrale nucleare de la Cernobîl şi Fukushima rămân în conştiinţa publicului pentru gravitatea urmărilor cauzate. În ciuda gravităţii percepute a celor două evenimente, nu putem să nu ne punem întrebarea: Care dintre cele două a fost dezastrul nuclear mai mare? La această întrebare au încercat să răspundă Edwin Lyman, expert în siguranţa proiectelor nucleare, pentru Live Science.
 
Pentru a putea oferi un răspuns la această întrebare, dar mai ales pentru a înţelege impactul pe care cele două dezastre nucleare l-au avut atunci când au avut loc, trebuie să trecem printr-o serie de aspecte comune ale acestora.

Cantitatea de radiaţii emisă

Ambele dezastre nucleare au pornit de la explozia reactoarelor din cele două centrale nucleare.Astfel, la Cernobîl a explodat un singur reactor, cel cu numărul patru, în timp ce la Fukushima au explodat trei astfel de instalaţii. 
 
În ciuda numărului mai mare de reactoare care a explodat la Fukushima, Cernobîl este considerat a fi mult mai periculos în ceea ce priveşte radiaţiile. Astfel, din cauza tehnologiei şi materialelor nucleare folosite, explozia din Ucraina a fost mult mai violentă. De asemenea, din cauza modul defectuos în care a fost proiectată centrala, raportat la standardele actuale, Cernobîl a emis în atmosferă mult mai multe radiaţii decât Fukushima.
 
În ambele dezastre nucleare, izotopul radioactiv iod-131, care ridică cel mai mare pericol pe termen scurt, a fost eliberat. De asemenea, au mai fost eliberate, ca urmare a exploziei, şi cantităţi de stronţiu-90 sau cesiu-137. Este de remarcat faptul că la Cernobîl au fost eliberată o cantitate mult mai mare de cesiu-137.

Zonele afectate

În jurul centralei electrice de la Cernobîl a fost stabilit un perimentru restricţionat de aproximativ 30 de kilometri, în timp ce în jurul Centralei de la Fukushima a fost stabilit un perimetru de doar 20.
 
Diferenţele se văd şi atunci când comparăm suprafeţele afectate de către scurgerile de radiaţii. Astfel, de la Cernobîl îşi au originea nori cu particule radioactive care au acoperit Uniunea Sovietică şi Europa. Rapoartele de la accidentul din Japonia sugerează că apele reziduale cu particule radioactive au ajuns la coastele Americii de Nord, dar fără a ridica pericole pentru sănătatea umană.

Victime

Deflagraţia inţială de la Cernobîl s-a soldat cu moartea a două persoane inţial. În decursul lunilor următoare, 29 de muncitori ai uzinei şi-au găsit sfârşitul din cauza radiaţiilor. La Fukushima, nu au existat victime asociate direct cu accidentul, însă unele rapoarte sugerează că peste 1.000 de persoane, cu vârsta de peste 66 de ani, şi-au găsit sfârşitul în urma eforturilor de evacuare a populaţiei.
 
Privind din prisma acestor elemente, putem deduce că explozia de la Cernobîl a ridicat un pericol mai mare pentru mediu şi pentru oameni, dar trebuie să luăm în calcul şi contextul. Astfel, explozia de la Fukushima a putut fi limitată eficient ca urmare a experienţei dezastrului petrecut cu trei decenii în urmă.
 

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase