Anunţ ANPC: Peştele de import sufocă piaţa românească, ajunge adesea deja expirat

25 05. 2019, 00:05

„Am continuat controalele la peşte de import, nu neapărat pentru că avem o problemă cu acesta, dar, din nefericire, acesta a sufocat cumva piaţa românească. Dacă acest produs ar fi conform şi ar îndeplini standardele de calitate necesare, nu ar fi o problemă. Am avut o acţiune amplă pe subiectul peşte de import şi au fost verificaţi foarte mulţi agenţi economici. Numărul celor care sunt în abateri este extrem de mare, depăşeşte 50%. Pentru mine acest lucru este îngrijorător şi din acest motiv, atât pe peşte, cât şi pe sectorul fructe şi legume, vom continua controalele până când operatorii economici vor înţelege că România este o ţară a Uniunii Europene şi trebuie să i se livreze consumatorului un produs de calitate”, a declarat preşedintele ANPC, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, hypermarket-urile „stau foarte bine” în ceea ce priveşte procedurile de calitate, însă punerea în practică a acestora creează probleme pentru marii retaileri, pentru care primează profitul, în detrimentul sănătăţii consumatorilor.

„Am reuşit să verificăm trasabilitatea produsului, de la transportator, la forma frigorifică în care este depozitat şi la livrare, în general, către hypermarket-uri. Am constatat că o mare parte din acest produs vine deja expirat sau într-o stare deplorabilă. Hypermarket-urile stau foarte bine la ceea ce înseamnă proceduri de calitate. Sunt multinaţionale, au documente, au tot ce trebuie, dar mai greu este cu punerea în practică, deşi au om specializat în depozit care, în mod normal, recepţionează marfa care vine din exterior şi ar trebui să nu o mai pună spre vânzare, dar acest lucru continuă. Există o a doua persoană care primeşte marfa în hypermarket, tot conform procedurilor de calitate. Pe rafturi ar trebui să ajungă numai ce este sănătos, bun, conform şi de calitate pentru românul european, că tot sunt poimâine alegeri europarlamentare. […] Se pare raportul profit versus sănătatea populaţiei înclină foarte clar în zona profitului”, a conchis oficialul ANPC.

Conform unui comunicat al autorităţii, în data de 22 mai 2019, au fost controlaţi 11 operatori economici şi au fost aplicate 10 amenzi contravenţionale, în valoare de 200.000 de lei, şi un avertisment. În urma deficienţelor constatate, a fost oprită definitiv de la comercializare o cantitate de 1,6 tone de peşte şi produse din peşte, în valoare de 40.000 de lei.

Principalele nereguli constatate de către ANPC au fost: peşte refrigerat expus la vânzare fără respectarea regimului termic impus şi fără strat de gheaţă protector; comercializarea de icre sărate vrac şi fructe de mare pentru care, la locul de vânzare, nu se respectau condiţiile de temperatură impuse şi declarate pe etichetele produsului; comercializarea de peşte congelat, ambalat, cu acumulare cantitativă de gheaţă în ambalaj sau arsuri congelate; comercializarea de peşte refrigerat care prezenta modificări organoleptice: miros nespecific, culoare modificată; consistenţă flască; comercializarea de peşte impropriu consumului uman din cauză caracteristicilor calitative neconforme (alterat/ branhii închise la culoase/ mucus abundent/ ochi opaci); comercializarea de creveţi decorticaţi congelaţi rapid, cu modificări organoleptice (arsuri de congelare şi conglomerate de gheaţă în ambalaje); comercializarea de peşte afumat care prezenta data limită de consum depăşită; informaţii incomplete la bazinul de peşte viu (nu se specifică metoda de producţie şi zona în care peştele a fost capturat sau crescut); depozitare în vederea comercializării de peşte refrigerat în cutii de polistiren expandat, în care exista un lichid de culoare maro închis, fără respectarea condiţiilor de păstrare impuse de legislaţia în vigoare.