Ultima creaţie artistică a lui Guo O Dong, intitulată „The Persistence of Chaos” (Persistenţa Haosului) a fost scoasă la licitaţie pentru 1,2 milioane de dolari, notează Futurism.
Deşi multe opere de artă pot ajunge sau chiar depăşi suma cerută de către artist, altceva este unic la acesta. „Pesistenţa Haosului” este un laptop Samsung din anul 2008, pe care rulează şase dintre cei mai distructivi viruşi informatici din istorie.
Guo este de părere că opera sa de artă reprezintă un vestiar al ameninţărilor moderne. „Programele malware reprezintă una dintre cele mai tangibile modalităţi prin care Internetul poate sări prin monitor să te atace”, explică artistul.
„Aceste programe (n.r. viruşii informatici) par atât de abstracte, aproape ireale cu numele lor amuzante şi ciudate, dar sunt de părere că, de fapt, ele subliniază că mediul online şi viaţa reală nu reprezintă medii separate”.
Viruşii informatici de pe laptopul scos la licitaţie – LOVEYOU, MyDoom, SoBig, WannaCry, DarkTequila şi BlackEnergy – au produs împreună daune de peste 95 de miliarde de dolari la nivel mondial prin atacarea a milioane de utilizatori domestici sau a unor instituţii guvernamentale.
Laptopul este izolat, pentru a elimina potenţialul pericol al extinderii programelor malware, iar persoana care îl va câştiga la licitaţie trebuie să se angajeze că nu va va avea intenţia de a disemina aceste programe.
Citeşte şi:
Cele mai mari MISTERE ale fizicii pe care experţii nu reuşesc să le explice
Povestea virusului: Cum s-a nascut primul virus de computer?