Conform declaraţiilor Secretarului-General al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, sarcofagul în care au fost depozitate deşeurile radioactive din testele cu arme nucleare care au avut loc după cel de Al Doilea Război Mondial prezintă scurgeri de material în ocean, conform Fox News.
În zonele de testări nucleare din insulele Marshall, armata americană este responsabilă pentru detonarea a 67 de arme nucleare. Aici fiind inclusă şi testarea bombei cu hidrogen „Bravo”, cea mai puternică armă nucleară detonată de Statele Unite, aceasta fiind de 1.000 mai puternică decât cea lansată la Hiroshima.
Solul şi cenuşa contaminate radioactiv ca urmare a testării nucleare au fost depozitate într-un crater acoperit cu un strat de 45 de centimetri de beton, acesta fiind văzut drept o măsură temporară la această problemă. În prezent, crăpăturile din ciment s-ar putea mări şi contamina o zonă extinsă ca urmare a fenomenelor meteo extreme care afectează zona.
„Trebuie luate multe măsuri în ceea ce priveşte exploziile care au avut loc în Polinezia Franceză şi Insulele Marshall”, explică secretarul-general Guterres. De asemenea, el declară că izolarea potenţialelor scurgeri reprezintă o prioritate, asta pentru a asigura sănătatea comunităţilor, precum şi asupra altor aspecte.
Citeşte şi:
Ce trebuie să faci ca să supravieţuieşti unui război nuclear?
Războiul Rece nu s-a terminat. SUA lucrează la crearea unor arme nucleare extrem de puternice