Demersul face parte dintr-un efort întreprins de mai multe state americane de a determina Curtea Supremă a SUA să reanalizeze dreptul constituţional al femeii la avort, arată Reuters, citat de Mediafax.
Legea a fost deja aprobată în Camera Reprezentanţilor din Alabama şi ajunge astfel pe masa guvernatorului Kay Ivey care nu a comentat cu privire la decizia pe care o va lua, însă este cunoscută până acum ca o persoană care s-a opus cu fermitate avorturilor.
După ce a fost adoptată cu 25-6 voturi, legea ar intra în vigoare la şase luni după ce va fi semnată de guvernator. Mai multe organizaţii americane au anunţat că vor contesta în justiţie noua lege.
Legi care limitează dreptul la avort au fost introduse în acest an în 16 dintre cele 50 de state americane. Patru dintre aceste legi interzic avortul din momentul în care pot fi detectate bătăile inimii la embrion.
Legea din Alabama merge chiar mai departe interzicând avorturile în orice moment. Cei care vor face avort vor comite o infracţiune şi vor fi pasibili de o pedeapsă cuprinsă între 10 şi 99 de ani de închisoare. Legea nu prevede pedeapsă pentru femeia care suferă intervenţia de întrerupere de sarcină.
Senatul din Alabama, dominat de reprezentanţi republicani au respins un amendament al democraţilor care ar fi permis avorturi pentru femeile şi fetele rămase însărcinate în urma violului sau al incestului.
Activiştii anti-avort ştiu că legile pe care le impun vor fi contestate în justiţie, decizii ale curţilor judecătoreşti blocând deja legi adoptate pe această temă în statele Kentucky şi Iowa.
Suporterii legii din Alabama susţin că dreptul la viaţă al unui copil care nu s-a născut are prioritate în afara oricăror altor drepturi şi îşi propun să testeze valabilitatea acestei idei, arată The Independent.
Înalta Curte americană, compusă în prezent în majoritate din conservatori, ar putea să schimbe deciza din cazul Roe vs. Wade, din 1973, care a stabilit pentru justiţia din Statele Unite dreptul femeii la avort.
Georgia, Kentucky, Mississippi şi Ohio au interzis în acest an avortul din momentul în care medicul poate detecta bătaia de inimă într-un embrion. Cei care se opun acestei formule susţin că activitatea cardiacă a unui embrion poate fi detectată chiar şi la şase săptămâni de sarcină, chiar înainte ca o femeie să îşi dea seama că este însărcinată.
Organizaţia Medici pentru Sănătatea Reproducerii (Physicians for Reproductive Health) au arătat că o interzicere totală a avorturilor ar putea să aibă efecte dezastruoase pentru sistemul de sănătate.
“Medicii nu vor mai fi dispuşi să îi ajute pe pacienţii care au nevoie, chiar şi atunci când sarcina afectează sănătatea pacientului sau îi pune în pericol viaţa, de frica de a nu intrea sub incidenţa legii”, a declarar Yashica Robinson, membră a consiliului de conducere al organizaţiei.
Şi Organizaţia Naţională pentru Femei (National Organisation for Women- NOW) a calificat legea drept neconstituţională.
“E un demers clar de a strânge sprijin politic pentru candidaţii care vor veni cu platforme anti-avort la alegerile viitoare şi funcţionează ca o ameninţare directă la adresa sănătăţii femeilor, a independenţei lor şi a dreptului de a-şi căuta fericirea”, au argumentat cei de la NOW.
Actriţa şi activista Alyssa Milano a cerut să se declanşeze o grevă sexuală folosind formula #SexStrike pe reţelele sociale ca răspuns la campaniile împotriva dreptului la avort, pledând ca femeile să refuze să facă sex cu bărbaţi ”până când ne vom recăpăta independenţa corporală”, arată Reuters.