Home » D:News » Dr. Mihaela Bilic, la Marius Tucă Show (partea a treia): Alimentaţia copiilor trebuie să fie grasă

Dr. Mihaela Bilic, la Marius Tucă Show (partea a treia): Alimentaţia copiilor trebuie să fie grasă

Publicat: 11.05.2019
Nutriţionistul Mihaela Bilic spune că părinţii nu ar trebui să-şi supună copiii dietelor, ci să le impună reguli şi să le acorde mai multă atenţie. Medicul combate şi moda alimentelor bio, susţinând că este vorba despre o şmecherie.

Prezentăm câteva din declaraţiile medicului nutriţionist Mihaela Bilic la emisiunea „Marius Tucă Show”:

„Un copil obez va fi un adult care non-stop va lupta să-şi ţină aceste celule adipoase goale, dar, atenţie, ele urlând de foame. E inuman să consumi atât de multă energie vitală în lupta cu nişte hormoni, iar capul nostru nu poate, adică hormonul bate neuronul”

„Copiii noştri cresc fără reguli, cresc într-un soi de, nu se numeşte libertate, se numeşte mai degrabă abandon”

„Psihonutriţia: întrebarea nu este ”eu ce mănânc?”, ci „eu de ce mănânc?”. În nici 30% din cazuri nu este de foame, sunt atât de multe motive pentru care mâncăm”

„Înainte să vă duceţi să faceţi facila operaţie de tăiere de intestine, faceţi această experienţă voi pentru voi. În 3 luni, cu două ciorbe pe zi se slăbeşte între 20 şi 30 de kilograme”.

„Noi dacă trăim în România ar fi ideal să mâncăm lucrurile care cresc aici în România, ar fi o chestiune genetică”

„Postul nu înseamnă să mănânci toate alimentele în varianta lor vegetală. Un post în care să fii sătul nu înseamnă post”

„Mămăliga trebuie reconsiderată. Şi pufuleţii! Sunt foarte buni, dar oamenii se gândesc că sunt snack”

„Acum toată lumea vrea bio şi nu realizează că nu bio e şmecheria, ci crescutul neintensiv, pentru că dacă tu îţi iei un ou bio nu are valoare mare nutritivă”

Redăm integral parte a III-a a interviului:

Marius Tucă: Pentru că tot am vorbit despre femeie şi, în general, despre familie, femeia e importantă într-o familie, dacă nu cea mai importantă, să vorbim şi despre copii. E o carte care se adresează copiilor şi, într-adevăr, cartea ar trebui în grădiniţe, în şcoli generale, abc-ul de nutriţie. Şi vreau să ne vorbeşti pentru că alimentaţia…

Mihaela Bilic: Eu le iubesc pe toate cărţile mele, iar la asta …

Marius Tucă: Ştiu, sunt copiii tăi şi îi iubeşti cel mai tare.

Mihaela Bilic: E adevărat şi la asta şi ilustraţia am migălit-o mult, are 100 şi ceva de pagini, are jocuri pentru copii, adică da, avem nevoie de abecedare.

Marius Tucă: Cum trebuie să hrănim copiii până la urmă?

Ajungem la nişte lucruri teribile pentru un copil, care este pus să mănânce dietetic, i se scoate grăsimea din alimentaţie de frica kilogramelor în plus

Mihaela Bilic: Însă trebuie să-ţi recunosc ţie cartea am scris-o în primul rând pentru părinţi. Pentru că din nou este iarăşi o chestiune aş spune aşa ne semeţim, şi suntem cu nasul pe sus spunând că noi ca şi adulţi ştim ce avem de făcut pentru copiii noştri.

Marius Tucă: Noi am fost hrăniţi de părinţii noştri, normal că şi copiii din ziua de astăzi

Mihaela Bilic: Ei din păcate copiii din ziua de astăzi sunt hrăniţi de nişte părinţi care…

Marius Tucă: Părinţi denaturaţi, cu ghilimele de rigoare, exagerez.

Mihaela Bilic: Nu ştiu dacă denaturaţi, cei care vor să fie informaţi ajung să fie extrem de radicali şi să ia nişte decizii teribile crezând că sunt nişte decizii bune şi ajungem la nişte lucruri care sunt teribile pentru un copil, un copil este pus să mănânce dietetic i se scoate grăsimea din alimentaţie de frica kilogramelor în plus.

Marius Tucă: Ce trebuie să mănânce, ce nu trebuie să mănânce şi care sunt sfaturile tale cele mai importante?

Mihaela Bilic: Iată e nevoie de o carte pentru ca să înţelegem că alimentaţia copiilor culmea trebuie să fie grasă. Un copil trebuie să mănânce lucruri grase şi el instinctiv ştie asta, întotdeauna copilul o să mănânce cartoful prăjit, nu ăla fiert, întotdeauna copilul o să ceară unt, o să ceară lucruri care se pun pe pâine şi care automat au grăsime. În momentul însă în care vorbim de alimentaţia copilului mai trebuie să ştim un singur lucru dincolo de ingredientul sau mă rog de cantitatea care este în farfurie, un lucru care ne lipseşte şi aici o să avem de tras noi ca şi generaţii care să spunem că am fost mult prea ocupaţi sau mult prea bulversaţi de tot ce s-a întâmplat în jurul nostru şi am uitat să punem preţ pe mâncatul în familie, pe gătitul acasă, pentru tot acest bling-bling alimentar care îi fascinează nu numai pe copiii noştri, dar şi pe noi, şi atunci în acest context trebuie înţeles faptul că dacă nu privim cu seriozitate nu farfuria copilului, ci tot ce se întâmplă în casa noastră, copiii vor fi victime. Adică văd copii care fie se hrănesc singuri, adică îşi iau tot ce vor din frigider…

Marius Tucă: Şi când vor şi ce vor.

Mihaela Bilic: Dar ce găsesc în frigider lucruri care se pot mânca reci ca un sendviş, sunt copii care nu ştiu dacă mănâncă o dată pe săptămână cu părinţii la masă, nici măcar la masa de seară, sunt copii cărora li se fac toate poftele cu condiţia prin asta să-ţi plăteşti într-un fel lipsa ta de atenţie şi de timp petrecut cu copilul tău, sunt copii care nu acceptă reguli şi aici la capitolul acesta, mai spuneam într-o emisiune şi spun în continuare, pentru că mi s-a părut fabulos, abia în noiembrie am aflat-o şi eu la cursul meu de nutriţie în Franţa, când ni s-a spus că o mamă bună este o mamă efectiv, netradus din engleză, good enough ce înseamnă asta că este o mamă de nota 5. Adică avem acum de a face acum cu această dorinţă copiii noştri să aibă tot ce nu am avut noi şi unui copil căruia îi satisfaci toate nevoile şi care niciodată pe parcursul copilăriei nu a fost confruntat cu refuz, cu nereuşită, cu eşec, şi efectiv cu această insatisfacţie care trebuie să facă parte din viaţa lui ajunge ca la o vârstă de adolescent poate, să se confrunte poate pentru prima oară în afara mediului cocoloşit din familie, să aibă impact cu un lucru negativ sau cu un minim disconfort şi acela să se transforme într-o întreagă dramă şi tragedie, aceia vor fi adulţi care vor fi tot timpul dezechilibraţi şi vor căuta în mâncare confort, pentru că ei toată viaţa, aşa li s-a părut lor, că viaţa trebuie să fie numai cu bine, numai cu bun, fără niciun fel de…

Copiii noştri cresc fără reguli, cresc într-un soi de, nu se numeşte libertate, se numeşte mai degrabă abandon

Marius Tucă: Aici e şi cum i se spune, recomand o carte ”Între părinte şi copil”, a lui Ginott, apropo de psihologia copilului pentru că e important şi cum spui toate astea. Important este cum e să fii o mamă de nota 5, să o faci cu blândeţe, dar cu fermitate, mă rog e mult de discutat.

Mihaela Bilic: E foarte important, deci copiii noştri cresc fără reguli, cresc într-un soi de, nu se numeşte libertate, se numeşte mai degrabă abandon.

Marius Tucă: E haos până la urmă.

Mihaela Bilic: Da, şi atunci lucrul acesta se reflectă nu numai asupra alimentaţiei, se reflectă asupra întregului lor emoţional. Părinţii nu vorbesc cu copiii despre emoţii, de ce pentru că şi ei ca şi noi nu am avut această educaţie din punct de vedere emoţional, nu am fost învăţaţi să ne etichetăm emoţiile, să ni le trăim la modul firesc.

Marius Tucă: Sunt lucruri neplăcute sau lucruri chiar dramatice care trebuie spuse copiilor şi asta înseamnă normalitate şi lucrurile astea fac din copii nişte oameni normali până la urmă nu oameni slabi, nu oameni care să fie dependenţi de la zahăr până la faptul că trebuie să plece în vacanţă nu ştiu câte zile pe an sau ceva de genul acesta.

Mihaela Bilic: Da, cum le spun eu în cartea mea, cu păcătoase, că e normal să fii mâncăcios, pofticios şi lacom, aşa trebuie să le spunem din punct de vedere emoţional că e normal să fim trişti, furioşi, să simţim disconfortul, şi atunci lucrurile astea în momentul în care sunt prezentate atât de banal, atunci dintr-o dată înţelegi ce se întâmplă în tine şi nu mai încerci să ascunzi sub mâncare.

Marius Tucă: Şi mai este un lucru important că refugiul la dulciuri, pentru că mulţi dintre copii se îngraşă pentru că mănâncă foarte mult dulce.

Mihaela Bilic: Dar nu numai copiii, şi adulţii ulterior.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați
A fost descoperită o structură complexă care ar fi putut să fie creată doar de neanderthalieni
A fost descoperită o structură complexă care ar fi putut să fie creată doar de neanderthalieni
„Coșmar ecologic” în Regatul Unit! 1 milion de țigări electronice, aruncate la gunoi în fiecare zi
„Coșmar ecologic” în Regatul Unit! 1 milion de țigări electronice, aruncate la gunoi în fiecare zi
„A fi regină este supraestimat”. Regina Iordaniei: „Suntem mai puternici atunci când ascultăm”
„A fi regină este supraestimat”. Regina Iordaniei: „Suntem mai puternici atunci când ascultăm”
De la nopți obositoare, la coșmaruri: cum ne dă peste cap consumul de alcool
De la nopți obositoare, la coșmaruri: cum ne dă peste cap consumul de alcool
De ce sunt basmele benefice pentru sănătatea copiilor?
De ce sunt basmele benefice pentru sănătatea copiilor?
Atomii se pot atinge între ei?
Atomii se pot atinge între ei?
Au fost găsite noi dovezi pentru rezervoare de apă și magmă pe Marte
Au fost găsite noi dovezi pentru rezervoare de apă și magmă pe Marte
Multe dintre animalele oferite în dar de Crăciun, abandonate în următorul an
Multe dintre animalele oferite în dar de Crăciun, abandonate în următorul an
Cum a fost rezolvat cazul unei femei dispărute în urmă cu 22 de ani?
Cum a fost rezolvat cazul unei femei dispărute în urmă cu 22 de ani?
Amendă de 5 milioane de euro pentru Netflix! De ce este acuzată platforma?
Amendă de 5 milioane de euro pentru Netflix! De ce este acuzată platforma?
Unul dintre medicii care au salvat vieţi la Revoluţie: „Gărzile patriotice căutau terorişti printre răniţi. Aaa, are unghiile tăiate. Păi cine poate să aibă unghiile tăiate? Un terorist”
Unul dintre medicii care au salvat vieţi la Revoluţie: „Gărzile patriotice căutau terorişti printre răniţi. Aaa, ...