Alimente bune împotriva depresiei
Medicaţia şi psihoterapia ajută în tratarea acestor simptomatici, însă alternativ este important de ştiut şi faptul că ceea ce alegem să consumăm poate avea un efect la fel de puternic asupra stării noastre de spirit. Iată ce alimente atestă cercetătorii că pot fi foarte bune în lupta cu schimbările de dispoziţie şi depresia!
Carnea de curcan
Pasărea tradiţională pe care o servesc americanii în celebra Zi a Recunoştinţei conţine triptofan, o proteină extrem de vitală, pe care organismul o foloseşte în producţia de serotonină. Aceasta este o substanţă chimică aflată la nivelul creierului, care joacă un rol cheie în depresie, spun cercetătorii. De fapt se pare că unele medicamente antidepresive acţionează ţinând cont de modul în care creierul utilizează serotonina. Se poate obţine acelaşi efect de îmbunătăţire a stării de spirit prin consumul de pui şi soia.
Laptele
Este o sursă bună de vitamina D. Dacă ai niveluri foarte scăzute ale acestui nutrient în corpul tău, acest lucru poate cauza uneori simptome depresive sau chiar depresie în sine. Un studiu norvegian a constatat faptul că persoanele care au luat un supliment de vitamina D au fost mai puţin deprimate faţă de persoanele care nu au făcut acest lucru. Nu-ţi place laptele? Include vitamina D în dieta ta zilnică prin intermediul cerealelor îmbogăţite cu suplimente alimentare, sucurilor şi/sau conservelor de peşte.
Nucile braziliene
Această gustare este bogată în seleniu, substanţă care te ajută să îţi protejezi corpul de particule mici, dăunătoare numite radicali liberi. Un studiu a constatat faptul că tinerii care nu aveau suficientă cantitate din acest nutrient în dietele lor au avut mai multe şanse de a fi deprimaţi. Cercetătorii nu au putut spune cu siguranţă dacă seleniul scăzut a provocat depresia, însă se cunoaşte faptul că joacă un rol crucial.