Industria artizanală a mineritului. Peste 40 de milioane de oameni sapă cu mâna după aur sau diamante

01 05. 2019, 17:00
Atât creşterea cererii de metale, cât şi creşterea preţurilor au generat un boom în industria minieră în ultimii ani, în special în ţările mai sărace din America de Sud, Africa şi Asia, potrivit Mediafax.

Aceste mine sunt o sursă vitală de venit pentru comunităţi, dar mulţi acţionează în afara legii şi scurg substanţele chimice în roci, sol şi râuri. Condiţiile de muncă pot fi îngrozitoare, iar metalele şi pietrele săpate sunt adesea folosite pentru a face contrabandă pe o scară vastă, uneori prin operaţiuni criminale. Miliarde de dolari, echivalent în aur, sunt folosite pentru a face contrabandă în afara Africii, potrivit unei investigaţii Reuters.

„Este timpul să acordăm atenţie şi asupra acestui sector vital, astfel încât să putem accelera investiţiile în oameni şi comunităţi pentru o mai mare echitate şi o creştere economică durabilă”, a precizat într-o declaraţie Riccardo Puliti, şeful Băncii Mondiale pentru energie şi minerit.
 
Potrivit raportului, 16,3 milioane de persoane au lucrat în industria minieră, la scară mică, în Asia de Sud, dintre care 12 milioane au fost în India şi 9,8 milioane în Asia de Est şi Pacific, iar 9 milioane în China. De asemenea, încă 9,9 milioane de persoane lucrează în Africa Subsahariană, 2 milioane în Republica Democrată Congo şi între 1 şi 1,5 milioane în Sudan, Ghana şi Tanzania.
 
Peste 2 milioane de oameni lucrează în industria din America Latină şi Caraibe, cu 1,9 milioane mai mult în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord şi 100.000 în Europa de Est şi Asia Centrală, iar 30% dintre lucrătorii la nivel global sunt femei.
 
Mineralele exploatate în minele de dimensiuni mici şi artizanale includ aur şi diamante, utilizate pentru bijuterii şi investiţii şi staniu, tungsten, tantal şi cobalt consumate în industria electronică şi în baterii pentru vehiculele electrice.