Cercetătorii germani au reuşit să creeze organe umane transparente, utilizând o tehnologie ale cărei aplicaţii ar putea include printarea tridimensională a organelor pentru transplanturi.
Echipa de cercetători condusă de către Ali Erturk, de la Universitatea Ludwig Maximilians din Munchen, a dezvoltat o tehnică care utilizează un solvent care permite luminii să treacă prin organe, relatează
Reuters.
Acest solvent permite oamenilor de ştiinţă să scanze diferitele organe pe care a fost aplicat, determinând cu exactitate poziţia fiecărei celule sau vas de sânge, oferind posibilitatea realizării unei întregii structuri a organelor studiate.
În prezent, printarea tridimensională este folosită preponderent pentru aplicaţiile ei industriale. Dezvoltarea tehnologiei care să permită o imagine amănunţită asupra structurii unui organ deschide posibilitatea transplanturilor folosind organe printate. „Putem să vedem cu exactitate unde este fiecare celulă amplasată cu ajutorul acestor organe transparente.Putem astfel să producem un duplicat, folosind tehnologia de
bioprintare, obţinând un organ funcţional”, a declarat Ali Erturk.
Echipa de cercetători plănuieşte obţinerea unui pancreas în următorii doi-trei ani şi a unui rinichi în alţi cinci-şase. Perspectiva testelor clinice având un orizont de aproximativ zece ani.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Bioprintarea – tehnologia prin care vom avea carne fără a sacrifica animale
Primul transplant cu celule stem pentru tratarea autismului în România
Un transplant care pare de domeniul SF-ului: în corpul unei femei a fost ”crescută” o nouă ureche
În sfârşit, organele printate 3-D devin realitate
Piese de schimb pentru corpul uman: urechi „crescute” în laborator