Probleme pentru SpaceX în timpul testării capsulei Crew Dragon care trebuie să ducă în vară astronauţi în spaţiu
„Astăzi devreme, SpaceX a desfăşurat o serie de teste de motorizare pe un vehicul de test Crew Dragon în standul nostru din Landing Zone 1 din Cape Canaveral. Testele iniţiale s-au finalizat cu succes, dar la testul final s-a înregistrat o anomalie la standardul de testare”, a afirmat un purtător de cuvânt al SpaceX, citat de Phys.
Citeşte şi
Citeşte şi
Citeşte şi Misiune îndeplinită pentru SpaceX: capsula Crew Dragon a ajuns cu succes înapoi pe Pământ
Citeşte şi SpaceX a lansat cu succes cea mai puternică rachetă din lume în prima cursă comercială – VIDEO
O fotografie furnizată de Florida Today arată cantităţi mari de fum care se revarsă din zona de testare, existând speculaţia că a avut loc o explozie, despre care SpaceX şi NASA nu au furnizat detalii.
Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a scris pe Twitter doar că a fost o „anomalie”. „De aceea facem teste. Vom învăţa, facem ajustările necesare şi vom merge în siguranţă”, a adăugat el.
Crew Dragon a desfăşurat cu succes un test de zbor în 2 martie, când a trimis în spaţiu, cu ajutorul unei rachete Falcon 9, o capsulă fără pilot. Capsula Crew Dragon a andocat automat la Staţia Spaţială Internaţională în 3 martie şi a revenit pe Pământ în 8 martie. Misiunea se pare că s-a derulat fără probleme.
Crew Dragon urmează să desfăşoare un test cheie privind sistemul de urgenţă în iunie. Prima misiune cu echipaj uman (astronauţii Doug Hurley şi Bob Behnken) este programată pentru iulie, deşi NASA a anunţat recent că acest calendar ar putea fi revizuit.
NASA trebuie să dispună cât mai curând de capsule care să îi transporte astronauţii în spaţiu deoarece doar până în decembrie 2019 mai au locuri rezervate în capsulele ruseşti Soyuz. În februarie, Agenţia Spaţială Nord-Americană a anunţat că va încerca să îşi mai obţină două locuri, unul într-un zbor care va avea loc la finalul acestui an şi celălalt într-o misiune programată pentru primăvara lui 2020, pentru a asigura „continuarea operaţiunii de siguranţă şi activitatea de cercetare pe ISS”.