Bertrand Feydeau, vicepreşedintele grupului Fundaţia Patrimoniului susţine că acoperişul catedralei nu va putea fi reconstruit şi adus la starea anterioară pentru că „momentan, nu există pe teritoriul Franţei copaci cu aceleaşi dimensiuni ca cei din secolul al XII-lea”.
Feydeau declară pentru postul de radio France Info că acoperişul din lemn care a ars în incendiu a fost construit cu grinzi vechi de peste 850 de ani, provenite din păduri seculare. Majoritatea copacilor mari din secolul al XII-lea au fost tăiaţi pentru a fi folosiţi în construcţie, acesta fiind un factor decizional pentru actuala stare a copacilor de pe teritoriul francez.
Înălţimea copacilor este determinată de numeroşi factori, precum „competiţia din partea vecinilor”, condiţiile de mediu, disponibilitatea nutrienţilor adecvaţi, dar şi genetica copacilor. Anumiţi copaci dintr-o specie pot avea gene care le permit o înălţime mai mare decât alţi copaci din aceeaşi specie. Aşadar, dacă cei mai înalţi copaci sunt tăiaţi, este de la sine înţeles că doar cei mai mici copaci se vor înmulţi.
O altă problemă importantă este defrişarea la scară largă care a avut loc în acea perioadă. Mulţi copaci din pădurile medievale ale Franţei din secolul al XII-lea, creşteau din secolul al VII-lea, ceea ce înseamnă că mare parte din lemnul distrus în incendiul de la catedrală era vechi de 1.300 de ani.
Pentru construcţia bisericilor, castelelor şi a navelor a fost nevoie de cantităţi vaste de cherestea, astfel că mare parte din pădurile Franţei au fost tăiate, scrie Daily Mail.
„A fost o perioadă în Franţa când defrişarea constituia o problemă majoră, pentru că aceste clădiri necesitau cantităţi enorme de lemn”, spune Stephen Murray, istoric de artă la Universitatea Columbia.
Citeşte continuarea în Mediafax!