Un asteroid de mari dimensiuni a trecut astăzi aproape de Terra. Când ar putea lovi Pământul
Asteroidul 2019 GC6 a trecut cel mai aproape de Terra vineri dimineaţă, la 06:41 GMT (9:41, ora României), potrivit Mediafax.
Citeşte şi Liderul ”naţiunii din spaţiu” avertizează: ”Un asteroid ar putea să nimicească umanitatea”
Citeşte şi Un asteroid, numit după zeul egiptean al Haosului, se va apropia de Pământ la o distanţă record
Asteroidul a fost descoperit în urmă cu nouă zile, de un sistem de monitorizare a obiectelor spaţiale al NASA, Catalina Sky Survey, situat în Tucson, statul american Arizona.
2019 GC6 a trecut vineri dimineaţă pe lângă Terra la o distanţă de doar 219.000 de kilometri, puţin mai mult de jumătate din cea dintre Pământ şi Lună.
La momentul trecerii pe lângă Terra, asteroidul, cu o lungime de 7,5 – 30 de metri, avea o viteză de 20.300 de kilometri/ oră, potrivit Jet Propulsion Laboratory al NASA.
Specialiştii NASA au clasificat asteroidul 2019 GC6 drept „potenţial periculos”, dar acest lucru nu înseamnă că Terra a fost în pericol. Această clasă de asteroizi cuprinde obiectele care trec pe lângă Terra la o distanţă de maximum 8 milioane de kilometri, fiind suficient de mari „încât să provoace distrugeri semnificative”, potrivit NASA.
Însă specialiştii NASA spun că există totuşi riscul ca acesta să se lovească de Terra în următorul secol, precizând că este dificil de anticipat traiectoria exactă a acestuia.
Asteroidul va mai trece foarte aproape pe lângă Terra în 2034, 2041 şi 2048.
Specialiştii NASA şi-au propus ca, până în 2020, să identifice 90% dintre asteroizii de mari dimensiuni – peste 140 de metri – care ajung în apropierea Terrei, dar ar putea avea nevoie de 30 de ani pentru a realiza acest lucru.