Catedrala Notre-Dame, salvată la momentul zero. Focul a stins cu doar 15 minute înainte ca monumentul să se prăbuşească
Membrii Brigăzii de Pompieri din Paris au împiedicat un dezastru, riscându-şi viaţa pentru a rămâne în interiorul monumentului aflat în flăcări şi pentru a crea o barieră de apă între flăcările nimicitoare şi cele două turnuri dreptunghiulare ale faţadei de vest, potrvit Mediafax.
Descoperirea despre cât de aproape a fost Franţa să-şi piardă cea mai faimoasă catedrală a apărut pe măsură ce poliţiştii i-au interogat pe lucrătorii implicaţi în restaurarea monumentului, pentru a încerca să stabilească cauza exactă a incendiului devastator.
Procurorul Remy Heitz susţine că prima alertă de incendiu a apărut luni la ora 18.20, dar în urma investigaţiilor nu a fost găsit un incendiu. În urma celei de-a doua alerte, emisă la ora 18:43, au fost descoperite flăcările pe acoperişul clădirii.
Mai mult de 650 milioane de euro (562 milioane de lire sterline) au fost donate în doar câteva ore marţi, în timp ce miliardarii şi companiile din Franţa au anunţat că vor dona fonduri substanţiale pentru campania de restaurare lansată de preşedintele francez Emmanuel Macron.
Cu toate acestea, pe măsură ce serviciile de urgenţă treceau printre rămăşiţele carbonizate, au apărut numeroase acuzaţii privind starea de degradare în care se afla deja catedrala inclusă în patrimonial mondial UNESCO şi imortalizată în romanul lui Victor Hugo, „Cocoşatul de la Notre-Dame”.
Catedrala Notre-Dame, deţinută de statul francez, este subiectul unei dispute între autorităţi şi arhiepiscopia de la Paris legată de cine ar trebui să finanţeze lucrările de restaurare a balastradelor prăbuşite, a statuilor rupte şi a faţadelor crăpate.
Citeşte continuarea în Mediafax.