„Am citit recent ce au spus două personalităţi importante din Rusia, care precizau că spiritul lui Putin rămâne în picioare indiferent unde va fi Putin peste câţiva ani, şi se referea la aşa-numitul Putinism – ideologie importată de Rusia. Putinimul a devenit o mişcare în sine, prin care este abordată puterea în mod vertical (…)
Obiectivul (acestei ideologii – n.r.) este de a distorsiona luarea de decizii. Este vorba de un război infomaţional, dar asta nu înseamnă că Rusia va renunţa la forţele armate”, a declarat în cadrul Conferinţei MAS profesorul Iulian Chifu, fost consilier prezienţial.
Iulian Chifu a oferit şi câteva exemple de cazuri de dezinformare cu ajutorul presei.
„Vă aduceţi aminte de Zica, provocată de ţânţar? Se spunea că Zica vine din Georgia, unde a fost studiată de nişte specialişti şi apoi trimisă spre Rusia. Oamenii ştiau povestea aplicată şi în cazul sidei, iar acesta era un scenariu repetat. O astfel de metodă de propagandă funcţionează”, a precizat Iulian Chifu.
Fostul consilier prezidenţial a vorbit şi despre o ştire propagată în România, despre un aşa-zis asalt care venea dinspre Incirlik (Turcia) spre Deveselu, informaţie care ulterior s-a dovedid a fi falsă. Chifu spune că pentru combaterea războiului informaţional avem nevoie de educaţie.
„Prima ameninţare pentru noi suntem chiar noi înşine, cu vulnerabilităţile noastre, pentru că lăsăm pe cineva de afară să se joace cu punctele noastre slabe.
Important este să fim pregătiţi când apar astfel de probleme. În războiul informaţional trebuie să avem o abordare diversă. Avem nevoie de o cooperare între mai multe agenţii, avem nevoie şi de educaţie prin schimbarea mentalităţii, învăţându-i pe oameni să-şi ia informaţii din mai multe surse, avem nevoie şi de mass-media”, a mai precizat Iulian Chifu.