Home » D:News » Un biochimist vrea să salveze planeta cu un burger

Un biochimist vrea să salveze planeta cu un burger

Un biochimist vrea să salveze planeta cu un burger
Publicat: 14.04.2019
Un specialist în Biochimie şi om de afaceri din Statele Unite a produs un burger din carne fabricată din compuşi organici ai plantelor, în încercarea de reducere a emisiilor poluante generate de industria de procesare a cărnii, informează Financial Times.

Un profesor de Biochimie în vârstă de 64 de ani, Pat Brown, se numără printre fondatorii unor firme inovatoare cu cifre de afaceri de miliarde de dolari din Silicon Valley, potrivit Mediafax.

În loc de a încerca să schimbe lumea, Pat Brown intenţionează să o salveze, iar noul acord anunţat săptămâna aceasta între firma sa de tip start-up care produce carne cu proteine din plante Impossible Foods şi lanţul de restaurante Burger King este un mare pas înainte spre atingerea obiectivului de reducere a emisiilor de dioxid de carbon generate de industria de procesare a cărnii.

Pat Brown este renumit în comunitatea ştiinţifică pentru cercetările în domeniul geneticii şi microbiologiei, inclusiv pentru depistarea mecanismului prin care virusul HIV infectează celulele. După ce şi-a suspendat activitatea la Universitatea Stanford în anul 2010, a vrut să identifice o problemă globală în care să facă o diferenţă reală. A ajuns la concluzia că depistarea cauzelor cancerului sau bolii Alzheimer sunt probleme secundare faţă de daunele produse de consumul de carne şi produse lactate. „Nimic nu se apropie ca amploare de impactul catastrofal pe care industria creşterii animalelor îl are asupra mediului”, afirmă Pat Brown.

De la gazele cu efect de seră produse de creşterea animalelor până la efectele negative asupra solului şi apei, savantul este convins că oamenii se îndreaptă spre dezastru ecologic dacă nu diminuează sau chiar elimină consumul de carne şi produse lactate.

Un vegan convins, Pat Brown a lansat în 2011, cu sprijinul investitorului Khosla Ventures, firma Impossible Foods, înfiinţând o echipă care include biochimişti, chimişti şi analişti ai datelor, pentru a produce carne cu proteine de plante de la nivel molecular.

Compania Impossible a descoperit că hemul, o moleculă a proteinelor care conţine fier prezentă în plante şi animale, este un ingredient extraordinar care conferă cărnii aromă şi fibră. Hemul, produs prin inginerie genetică şi fermentare, este folosit şi pentru sosurile utilizate la burgerii fabricaţi de firma Impossible.

În 2016, compania Impossible a lansat un burger produs din proteine de grâu şi cartofi, din hem şi de ulei de cocos care are gustul asemănător cu cel al unui burger din carne. În 2019, compania a lansat un burger îmbunătăţit, cu soia şi mai puţină sare. A fost semnat un acord de colaborare cu lanţul de restaurante Burger King pentru livrarea produselor în St. Louis (Missouri), dar compania Impossible speră să extindă distribuţia în numeroase zone din Statele Unite anul acesta.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Racheta chineză Shenzhou-20, lansată cu succes. La bord se află trei astronauți
Racheta chineză Shenzhou-20, lansată cu succes. La bord se află trei astronauți
166 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore
166 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore
Sâmbătă, 26 aprilie, zi de doliu național în memoria Papei Francisc
Sâmbătă, 26 aprilie, zi de doliu național în memoria Papei Francisc
Bazilica Sfântul Petru, deschisă noaptea pentru ca mii de oameni să îi aducă un ultim omagiu Papei Francisc
Bazilica Sfântul Petru, deschisă noaptea pentru ca mii de oameni să îi aducă un ultim omagiu Papei Francisc
Pentru prima dată în România, Inteligența Artificială și securitatea informatică devin specializări în universități
Pentru prima dată în România, Inteligența Artificială și securitatea informatică devin specializări în universități
Reacție nervoasă din partea lui Donald Trump după atacurile de la Kiev
Reacție nervoasă din partea lui Donald Trump după atacurile de la Kiev
Comorile găsite în Thetford, Anglia, arată că orașul a fost păgân până în secolul al V-lea
Comorile găsite în Thetford, Anglia, arată că orașul a fost păgân până în secolul al V-lea
Succesorul Telescopului James Webb, amenințat de Trump, deși este deja construit
Succesorul Telescopului James Webb, amenințat de Trump, deși este deja construit
Există lichid pe Titan, cea mai mare lună a lui Saturn. Dar ceva îi nedumerește pe oamenii de știință!
Există lichid pe Titan, cea mai mare lună a lui Saturn. Dar ceva îi nedumerește pe oamenii de știință!
O nouă analiză a identificat 13.000 de gene găsite în toate ierburile
O nouă analiză a identificat 13.000 de gene găsite în toate ierburile
Misteriosul Mecanism de la Antikythera ar putea fi cu totul altceva decât au crezut cercetătorii
Misteriosul Mecanism de la Antikythera ar putea fi cu totul altceva decât au crezut cercetătorii
Papesa Ioana, legenda femeii care a condus Vaticanul
Papesa Ioana, legenda femeii care a condus Vaticanul
Passetto di Borgo, tunelurile secrete ale Vaticanului
Passetto di Borgo, tunelurile secrete ale Vaticanului
Soldați sovietici, transformați de extratereștri în stâlpi de piatră. Adevăr sau ficțiune?
Soldați sovietici, transformați de extratereștri în stâlpi de piatră. Adevăr sau ficțiune?
Un studiu alarmant a dezvăluit substanțele toxice din pasta de dinți
Un studiu alarmant a dezvăluit substanțele toxice din pasta de dinți
„Conspirații cu gen. Emil Străinu” începe joi, 24 aprilie, de la 22:00, LIVE pe YouTube CANCAN
„Conspirații cu gen. Emil Străinu” începe joi, 24 aprilie, de la 22:00, LIVE pe YouTube CANCAN
O singură injecție pare să prevină aproape toate reacțiile alergice
O singură injecție pare să prevină aproape toate reacțiile alergice
Test de cultură generală. De ce aduce ghinion să spargi o oglindă?
Test de cultură generală. De ce aduce ghinion să spargi o oglindă?