O scrisoare semnată de şeful diviziei antitrust din Departamentul de Justiţie american, Makan Delrahim, arată că noile reguli ar ridica suspiciuni legate de încălcarea legislaţiei antitrust şi încalcă legile privind concurenţa.
Regulile propuse de Academia de film americană – The Academy of Motion Picture Arts and Sciences -, instituţia care acordă premiile Oscar, sunt suspectate că ar formula repere „într-un mod care tinde să suprime concurenţa”.
„În cazul în care Academia – o organizaţie care are ca membri mai multe companii concurente – stabileşte anumite reguli de eligibilitate pentru Oscaruri care ar elimina competiţia fără nicio justificare legată de performanţă, apar suspiciuni legate de îngrădirea liberei concurenţe”, arată documentul publicat de Variety.
În ultima vreme, au circulat zvonuri potrivit cărora cineastul Steven Spielberg, membru al consiliului Academiei de film americane, ar avea intenţia să determine formularea unor noi criterii de eligibilitate pentru producţiile cinematografice la premiile Oscar, pentru a bloca accesul peliculelor lansate de platforme online. Propunerile ar veni după ce compania Netflix a obţinut la cea mai recentă gală Oscar, organizată pe 24 februarie, la Los Angeles, premiile pentru cel mai bun regizor, cel mai bun film într-o limbă străină şi cea mai bună imagine, pentru producţia „Roma”, de Alfonso Cuaron.
Spielberg a afirmat că Netflix şi celelalte platforme digitale au crescut calitatea conţinutului TV, dar, „odată ce ai un format de televiziune, ai şi filme pentru televiziune şi, dacă este o producţie bună, poate să primească un premiu Emmy, nu un Oscar”.