Automate care eliberează povestiri scurte, la metroul din Londra

07 04. 2019, 14:00

Automatele vor emite, la apăsarea unui buton, povestiri care pot fi citite într-un minut, în trei sau cinci. Ele sunt produse de compania franceză Short Édition, care mai are automate în Franţa şi Hong Kong. Un aparat de acest tip poate fi găsit şi în Cafe Zoetrope, restaurantul deţinut de regizorul Francis Ford Coppola în oraşul american San Francisco.

Automatele de la staţia Canary Wharf, care vor fi dezvăluite călătorilor joi, vor fi primele de acest tip din Marea Britanie. Ele vor emite poveşti din genuri precum science fiction, romantic şi literatura pentru copii, care au fost semnate de autori cunoscuţi precum Virginia Woolf, Lewis Carroll şi Charles Dickens. Versiunile scurte ale acestor poveşti au fost scrise, prin intermediul unei comenzi speciale, de autorul Anthony Horowitz, cunoscut pentru poveşti de suspans. Acesta s-a simţit provocat să scrie opere cu detectivi care să fie complexe, dar şi condensate suficient de mult pentru a fi potrivite pentru maşină.

Horowitz a declarat că interesul pentru scrierea unor poveşti extrem de scurte i-a fost dat de călătoriile lui zilnice cu metroul londonez. El a declarat că „vede toată lumea îngropată în aplicaţii şi jocuri sau uitându-se la mesaje vechi de pe Twitter”, aşa că a considerat că „ideea de a folosi acea bucată mică din zi pentru ceva care te distrează, ceva care este, cu un foarte mic «l», literatură este încântătoare.”

Reprezentaţii companiei imobiliare Canary Wharf Group au declarat că au fost motivaţi să instaleze automatele de o cercetare care arăta că britanicii nu mai au timp să îşi termine cărţile începute. Sondajul, care a avut 2.000 de respondenţi adulţi, arată că 36% dintre aceştia au renunţat la cel puţin o carte în ultimul an din lipsa de timp şi 30% dintre ei nu au mai terminat o carte de peste şase luni. „Cu toţii suntem vinovaţi de a spune că suntem prea ocupaţi, dar cercetarea noastră a descoperit că un ameţitor procent de 70% dintre noi preferă să se piardă într-o carte bună decât în gaura de iepure a reţelelor de socializare online”, a declarat Lucie Moore, responsabilul pentru arte şi evenimente al firmei. Moore a susţinut că automatele cu povestiri scurte sunt un antidot la lumea digitală.

Ideea de a instala un automat cu poveşti nu este una nouă pentru Londra. În 1937, fondatorul editurii Penguin, Allen Lane, a instalat o maşinărie numită „Penguincubator” pe strada Charing Cross. Aceasta era similară jocurilor mecanice şi vindea cărţi. Biograful Jeremy Lewis a declarat că aparatul „i-a şocat pe colegii mai conservatori” ai lui Lane.