Copiii lui Jamal Khashoggi s-au îmbogăţit după moartea tatălui lor

03 04. 2019, 08:44

Cei doi fii şi cele două fice ale lui Khashoggi ar putea primi sume şi mai mari de bani, de ordinul zecilor de milioane de dolari pentru fiecare, ca parte a unor negocieri care ar urma să aibă loc după finalizarea procesului celor acuzaţi de moartea jurnalistului, potrivit unor oficiali care au preferat să rămână anonimi. Procesul ar urma să se încheie peste câteva luni.

Tranzacţiile sunt parte a unui efort al Arabiei Saudite de a ajunge la o înţelegere cu membrii familiei Khashoggi în cazul uciderii jurnalistului de către ofiţeri saudiţi acum şase luni în incinta consulatului Arabiei Saudite la Istanbul. În acest context, Washington Post notează că fiii acestuia nu au transmis critici dure la adresa regimului saudit, cu toate că asasinarea tatălui lor a provocat indignare la nivel mondial şi valuri de critici la adresa prinţului moştenitor Mohammed bin Salman.

Recompensele ar fi, potrivit unui fost oficial, o recunoaştere de către autorităţile saudite a faptului că „s-a comis o mare nedreptate” în acest caz.

Ca parte a unui acord preliminar, copiii lui Khashoggi ar fi primit câte o casă în Jeddah, în valoare de 4 milioane de dolari fiecare.

Potrivit unor apropiaţi ai familiei, Salah Khashoggi, bancher în Jeddah, care şi-a reprezentat şi fraţii în discuţiile cu autorităţile, este singurul dintre cei patru copii ai jurnalistului care va continua să locuiască în Arabia Saudită. Ceilalţi trei locuiesc în Statele Unite şi intenţionează să vândă casele pe care le-au primit de la autorităţi.

Cele două fiice ale jurnalistului, Noha Khashoggi şi Razan Jamal Khashoggi, au publicat un material în Washington Post anul trecut despre schimbările pe care tatăl lor le-ar fi dorit în societatea saudită, însă nu au acuzat direct vreun oficial al Arabiei Saudite pentru moartea acestuia.

Khashoggi, jurnalist al Washington Post şi critic al autorităţilor saudite, a fost ucis în luna octombrie în clădirea Consulatului saudit din Istanbul. Moartea sa a dus la o tensionare a relaţiilor dintre Statele Unite şi Arabia Saudită. Mai mulţi membri ai Congresului l-au acuzat pe prinţul Mohammed bin Salman că s-ar fi aflat în spatele asasinării lui Khashoggi. Autorităţile saudite au negat orice implicare a prinţului moştenitor în acest caz şi au anunţat că 11 suspecţi au fost reţinuţi şi puşi sub acuzare în dosarul morţii jurnalistului.