În prezent, obezitatea este una dintre principalele ameninţări la adresa sănătăţii oamenilor şi a planetei. Cu cât mâncăm mai mult, cu atât sunt necesare mai multe resurse pentru obţinerea hranei, pornind de la animalele sacrificate, modul în care este procesată carnea până la transportul alimentelor finite, aspecte care contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră, care afectează stratul de ozon şi dau peste cap clima planetei.
Având în vedere creşterea continuă a populaţiei, care se estimează că va ajunge la 10 miliarde în 2050, este nevoie de o schimbare drastică în privinţa obiceiurilor alimentare. De aceea, savanţii au conceput o dietă sustenabilă şi sănătoasă, care poate preveni risipa alimentară, numeroasele boli cauzate de obezitate (diabet, cancer, boli articulare, tulburări digestive etc.), dar şi resursele uriaşe consumate pentru producerea hranei.
Savanţii spun că alimentaţia nesănătoasă este principala cauză a deceselor premature, ca urmare a afecţiunilor asociate obezităţii, iar numărul acestora îl depăşeşte cu mult pe cel al deceselor provocate de fumat, alcool, droguri şi boli cu transmitere sexuală la un loc.
Noul plan de dietă este rezultatul unui proiect de cercetare amplu, desfăşurat pe parcursul a trei ani, la care au participat 37 de cercetători din 16 ţări.
Dieta planetară seamănă extrem de mult cu dieta flexitariană, şi presupune consumul a cel mult 2.500 de calorii pe zi, în care trebuie să se regăsească în mare parte în fructe, legume şi nuci, iar consumul de carne, lactate şi alimente bogate în zahăr trebuie să fie în cantităţi reduse.
Foarte important, această dietă poate fi urmată pe termen lung, toată viaţa, şi este sigură pentru persoanele de toate vârstele, începând cu copiii de doi ani.