Centru modern de tratare a epilepsiei, inaugurat la Cluj
Coordonatorul centrului din cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, Major Zoltan Zsigmond, a declarat, joi, la inaugurare, că la noul centru lucrează 4 medici şi 9 asistente.
„Am inaugurat la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca Centrul de monitorizare electroencefalografică (EEG) de lungă durată, primul de acest fel din Transilvania, la finalul unei munci de patru ani. Centrul dispune de aparatură de specialitate – EEG-uri, stimulator magnetic transcranian, ecograf portabil, o cameră de monitorizare cu un pat dotată cu cuşcă Faraday încorporată, sistem video de zi şi cu infraroşu pentru perioada de noapte, deci non-stop, pentru supravegherea pacientului pe toată durata de o săptămână a internării, dar şi o reţea de monitorizare la distanţă a acestuia. De asemenea, în centru lucrează 4 medici, 9 asistente medicale, formate ca tehnicieni EEG. Investiţia în noul centru a fost finanţată de Primăria Cluj-Napoca şi prin donaţii şi se ridică la aproximativ 100.000 de euro”, a spus Major.
Preşedintele Societăţii Române Împotriva Epilepsiei (SRIE), Dana Craiu, a declarat, la rândul său, că epilepsia este o afecţiune nu foarte cunoscută, o specializare grea, sperând ca tinerii specialişti şi rezidenţi să-i prindă gustul.
„Noul centru de tratare a epilepsiei din Cluj-Napoca are un loc foarte important, am văzut seriozitatea cu care lucraţi şi aparatura de care dispuneţi. Cred că va fi posibil să fie pusă pe roate îngrijirea multidisciplinară a adultului şi copilului cu epilepsie”, a subliniat Craiu.
Epilepsia este o boală cronică, studiată încă din antichitate, caracterizată prin crize neprovocate, care duc la pierderea stării de conştienţă. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, unul din 26 de oameni primeşte un diagnostic de epilepsie.