Carnea de laborator ar putea fi creată cu piesele de Lego, conform unei inovaţii surprinzătoare
This browser does not support the video element.
„Există mult interes în fibrele naturale”, a precizat Gregory Ziegler, profesor şi director la Department of Food Science din cadrul Penn State University. „Amidonul este una dintre cele mai ieftine fibre din comerţ. Nimeni nu a putut fila fibre de amidon până acum, dar am găsit o cale de a face asta folosind tehnica de electrofilare”, a adăugat acesta.
Pentru a produce fibrele prin electrofilare, electricitatea este aplicată la o soluţie de amidon pe măsură ce se desprinde de o duză. Câmpul electric care se formează între duză şi un cilindru atrage amidonul în fibre lungi. În electrofilarea umedă, cilindrul este scufundat într-o soluţie de alcool şi apă pentru a ajuta la păstrarea fibrelor, scrie Phys.
Într-o lucrare publicată recent în Food Hydrocolloids, cercetătorii au construit un dispozitiv ieftin din piese de Lego. „Motivul pentru care am ales Lego este că vom avea apă şi etanol şi nu vrem ca dispozitivul să fie conductiv. Plasticul este perfect”, a precizat Ziegler.
Prin modificările vitezei de rotaţie a cilindrului şi cantitatea de etanol, cercetătorii au optimizat aliniamentul fibrelor. Au descoperit astfel că materialul cu fibre aliniate mai bine sunt mai rezistente decât cele cu fibre care se încrucişează.
Inovaţia poate avea mai multe aplicaţii în medicină şi în industria alimentară, inclusiv în crearea cărnii de laborator, care ar folosi mai puţine resurse şi teren pentru producţie faţă de carnea naturală.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
”Carnea” crescută în laborator, mult mai ieftină decât cea naturală, va deveni în curând o realitate
SUA deschide drumul către producerea în masă a ”cărnii de laborator”
O companie finanţată de Bill Gates va folosi editarea genetică pentru a crea carne în laborator