Topul Fericirii în 2019. Unde se plasează România

22 03. 2019, 09:18

Aceasta este pentru a doua oară consecutiv când Finlanda se situează pe primul loc în top, în timp ce Sudanul de Sud ocupă ultima poziţie.

Finlanda, cu o populaţie de 5,5 milioane de oameni, iubitori de păduri, lacuri şi saună, a fost desemnată cea mai fericită ţară din lume în acest top publicat miercuri, de Ziua Internaţională a Fericirii.

Pentru realizarea acestui top au fost colectate date privind nivelul de fericire, libertate, încredere, generozitate, speranţa de viaţă sănătoasă, venituri şi sprijin social de la cetăţeni din 156 de ţări din lume.

Anul acesta, primele zece poziţii sunt ocupate, în ordine, de Finlanda, Danemarca, Norvegia, Islanda, Olanda, Elveţia, Suedia, Noua Zeelandă, Canada, Austria.

În ciuda problemelor legate de Brexit, Marea Britanie a urcat patru locuri în top faţă de anul trecut, până pe poziţia a 15-a.

SUA se poziţionează pe locul al 19-lea, în scădere cu un loc faţă de anul trecut. Autorii topului motivează acest trend descendent prin existenţa unui număr mare de persoane care se confruntă cu dependenţa de diverse substanţe, ceea ce provoacă nefericire şi depresie.

De asemenea, Germania s-a situat pe locul al 17-lea, Japonia, pe al 58-lea, Rusia, pe al 68-lea şi China, pe al 93-lea.

Cea mai nefericită ţară din lume este Sudanul de Sud, unde aproximativ 60% din populaţie se confruntă cu foametea, după un război sângeros, în care au murit aproximativ 400.000 de persoane, potrivit ONU.

Ultimele zece poziţii ale topului sunt ocupate, în ordine inversă, de Sudanul de Sud, Republica Centrafricană, Afganistan, Tanzania, Rwanda, Yemen, Malawi, Siria, Botswana şi Haiti.

Raportul Mondial al Fericirii este rezultatul unui proiect din Bhutan, un regat budist cu aproximativ 700.000 de locuitori situat la est de Himalaya, al cărui premier, Jigmi Y. Thinley, a dorit să evalueze gradul de fericire al populaţiei. Thinley a convins ONU să adopte, în 2011, o rezoluţie prin care ţările membre ale organizaţiei erau invitate să măsoare nivelul de fericire al locuitorilor lor, ca ghid de îmbunătăţire a politicilor publice ale acestor state.

Anul acesta, autorii topului au analizat şi modul în care au evoluat ţările în ultimii 14 ani, iar, dintre cele 20 de state cu cea mai mare evoluţie, jumătate sunt în Europa centrală şi de est, cinci, în Africa subsahariană şi trei, în America Latină.

Declinul cel mai mare l-au înregistrat Yemen, India, Siria, Botswana şi Venezuela.