Statele Unite au avertizat în ultima perioadă că echipamentele gigantului chinez Huawei ar putea fi utilizate de către Beijing pentru a spiona statele occidentale, acuzaţii despre care inaltul oficial chinez susţine că sunt făcute pentru a lovi în companie. „Ne opunem acuzaţiilor nefondate şi anormale făcute din raţiuni politice pentru a afecta companiile străine”, a declarat Wang Yi, luni, în cadrul unei întâlniri la Bruxelles, făcând, astfel, o referire voalată la Huawei. Compania chineză este interesată de licitaţiile pentru noile tehnologii mobile din Europa.
„Credem că astfel de acţiuni sunt anormale, imorale şi nefondate”, a adăugat oficialul chinez după o întâlnire cu Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Federica Mogherini, la Bruxelles. Întâlnirea va fi urmată de un prânz cu miniştrii de Externe ai Uniunii Europene. Cele două întrevederi fac parte din eforturile pe care China le depune pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile comerciale cu Blocul comunitar, în condiţiile în care analiştii susţin că Europa este tot mai reticentă faţă de politicile economice ale Beijingului. „China devine expansionistă şi ar trebui să respecte regulile”, a declarat ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius înaintea prânzului cu Wang de joi.
Liderii europeni vor discuta subiectul relaţiilor cu China joi, pentru prima dată în ultimii ani, urmând ca pe 6 aprilie să aibă loc un summit UE-China la Bruxelles. Săptămâna trecută Comisia Europeană a declarat China ca fiind un „rival sistemic” şi a cerut statelor membre să fie mai ferme faţă de Beijing. Luni, Wang a declarat că o competiţie între Uniunea Europeană şi China „ar putea fi inevitabilă”, chiar dacă atât el, cât şi Mogherini au vorbit despre un parteneriat strategic între Bruxelles şi Beijing.