Explozia înregistrată în zona peninsulei Kamceatka a trecut însă aproape neobservată la momentul producerii ei, pe 18 decembrie 2018, potrivit The Guardian.
Aceasta a fost prima explozie a unui meteorit de o asemenea amploare înregistrată din 2013.
Pe 15 februarie 2013, un meteorit cu un diametru de 17 metri şi o greutate de peste 10.000 de tone la intrarea în atmosferă, a explodat deasupra Munţilor Ural cu o forţă de 33 de ori mai mare decât aceea a bombei de la Hiroshima, potrivit datelor NASA. Incidentul a fost cel mai violent contact cu un meteorit din ultimul secol, provocând pagube materiale semnificative în Celiabinsk, capitala regiunii. Incidentul a lăsat în urmă peste 1.400 de răniţi, iar aproximativ 4.000 de imobile au fost avariate.
Totuşi, spre deosebire de explozia meteoritului de la Celiabinsk, care a putut fi surprinsă de posturi de televiziune şi de oameni obişnuiţi cu ajutorul telefoanelor mobile şi camerelor video, cea din decembrie 2018 a trecut neobservată pentru că a avut loc într-o zonă izolată.
Specialiştii de la NASA au primit informaţiile despre noua explozie de la cei care monitorizează sateliţii militari americani.
Lindley Johnson, specialist al NASA, a declarat pentru BBC News că o explozie de acest tip se poate produce doar de două-trei ori într-un secol.
Analizele specialiştilor au stabilit că meteoritul a avut un diametru de câţiva metri, a intrat în atmosfera Terrei cu o viteză de 72.000 de metri pe oră şi a explodat la o înălţime de aproape 26 de kilometri. Explozia a degajat o energie mai mică decât cea de la Celiabinsk, cu 60%, potrivit NASA.
Evenimentul le-a reamintit specialiştilor că, în ciuda unor programe de monitorizare a obiectelor cosmice care pot deveni o ameninţare pentru Terra, meteoriţi de dimensiuni considerabile pot ajunge în atmosfera planetei fără a fi observaţi.
Specialiştii NASA şi-au propus ca, până în 2020, să identifice 90% dintre asteroizii de mari dimensiuni – peste 140 de metri – care ajung în apropierea Terrei, dar ar putea avea nevoie de 30 de ani pentru a realiza acest lucru.
Cea mai puternică explozie a unui meteorit înregistrată în timpurile moderne a avut loc în 1908, în Tunguska, o regiune din Siberia. Se estimează că 80 de milioane de copaci, dintr-o zonă de aproape 200 de kilometri pătraţi, au fost atunci puşi la pământ.