Metoda shave excizia poate fi recomandată de către medic după ce în prealabil este efectuată o dermatoscopie. Metoda constă în tăierea aluniţei cu bisturiul tangenţial la pielea normală din jur, urmată de coagularea vaselor de la bază prin electrocauterizare sau laser Co2.
“Aluniţa îndepărtată astfel poate fi trimisă la examenul histopatologic pentru un diagnostic cert. Când se doreşte un rezultat estetic cât mai plăcut, dacă tipul aluniţei permite, se poate efectua shave excizia direct cu electrocauterul la baza leziunii, existând astfel un risc minim de sângerare. Deoarece excizia se efectuează în stratul superficial al pielii, cicatricea va fi minoră. Nu se pun fire de sutură. În timp, există însă un risc minim de recidivă a aluniţei”, atenţionează specialistul dermatolog.
Aluniţele nepigmentate pot fi îndepărtate prin shave excizie, spre deosebire de cele cu pigment cărora nu li se poate aplica aceeaşi metodă, deoarece pot fi cancerigene. În cazul aluniţelor superficiale sau a nervilor epidermici, îndepărtarea leziunilor de poate efectua direct prin electrocauterizare, laser Co2 sau dispozitiv non-invaziv.
Tratamentul cu laser poate fi utilizat pentru zonele mai greu accesibile, cum ar fi pe faţă sau urechi, şi poate fi util pentru eliminarea mai multor aluniţe în acelaşi timp. Dacă excizia are loc în zona facială, cel mai probabil va fi recomandată o metodă mai puţin invazivă.