Avionul autonom, lung de aproape 12 metri, are o autonomie de 2.000 de mile nautice (circa 3.700 de kilometri) şi este echipat cu senzori care îi permit să realizeze misiuni de spionaj, de monitorizare şi de recunoaştere. De asemenea, poate fi implicat în războiul electronic, scrie Daily Mail.
Este potrivit pentru misiunile de survolare de la distanţă pe care oamenii nu le pot realiza. Mai mult, pe viitor, Wingman poate fi echipat cu bombe şi rachete.
Prototipul a fost dezvoltat în Australia ca parte dintr-un program secret, marcând şi primul avion militar dezvoltat în această ţară din Al Doilea Război Mondial.
Reprezentanţii Boeing susţin că avionul va costa doar „o fracţie” dintr-un avion obişnuit cu echipaj, dar a refuzat să spună preţul acestuia, notând că acesta va varia în funcţie de specificaţiile alese de fiecare client.
„Din punct de vedere operaţional, este foarte flexibil, modular şi poate îndeplini multe tipuri de misiuni”, a precizat Kristin Robertson, manager general la Boeing Autonomous Systems. Robertson a refuzat să spună dacă va atinge viteze supersonice, capacitate obişnuită pentru avioanele de vânătoare moderne.
Guvernul australian investeşte 28,75 de milioane de dolari americani în proiect datorită posibilităţii ridicate pentru export, conform declaraţiilor lui Christopher Pyne, ministrul Apărării din Australia.
Avioanele de vânătoare autonome reprezintă următorul pas în dezvoltarea acestora. „Factorii de performanţă umană sunt principali în elaborarea strategiilor de luptă aeriană. Oamenii pot suporta un număr limitat de G-uri, pot zbura doar o anumită perioadă de timp şi pot procesa o anumită cantitate de informaţii”, au precizat reprezentanţii Mitchell Institute for Aerospace Studies din SUA.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Motivul pentru care un avion Boeing 747 va fi scufundat intenţionat
Cum arată nou avion Boeing achiziţionat recent de Tarom – GALERIE FOTO