Cancerul mamar: Paşii ce trebuie urmaţi în România
CSÎD: Ce se întâmplă, cu o proaspătă pacientă diagosticată cu cancer de sân? Care sunt paşii?
Dr. Dragoş Median: Dacă este diagnosticată, asta înseamnă că deja s-a făcut o biopsie şi rezultatul anatomo-patologic a confirmat că este vorba despre o tumoră malignă. Prima recomandare este de a se prezenta la oncolog. În mod ideal, pentru fiecare pacientă nou diagnosticată, are loc o discuţie într-o echipă din care fac parte oncologul, chirurgul/ginecologul, radioterapeutul, anatomo-patologul, imagistul. Aceştia stabilesc în funcţie de caracteristicile tumorii: stadiul, caracteristicile biologice, dar şi ale pacientei: vârsta, boli asociate, preferinţe, etc.
Paşii care trebuie urmaţi – primul pas poate fi chirurgia, în stadiile incipiente sau tratamentul sistemic (chimioterapia sau hormonoterapia cu/fără tratamente biologice) în cazurile mai agresive sau mai avansate.
În afară de specialiştii amintiţi, este utilă prezenţa în echipă a unui psiholog, a unui specialist în conservarea fertilităţii (în cazul femeilor tinere), a unui chirurg plastician, a unui medic genetician, a unui nutriţionist sau a unui specialist în gerontologie (în cazul pacientelor vârstnice).
Ulterior, propunerea este comunicată pacientei, iar decizia finală aparţine pacientei.
CSÎD: Cum vi se pare navigatorul pacientei cu cancer de sân, proaspăt lansat în ţara noastră?
Dr. Dragoş Median: Navigatorul recent lansat a plecat de la nevoia de a explica paşii pe care o femeie care are suspiciunea unei tumori mamare trebuie să îi urmeze. În plus, el explica o serie întreagă de termeni cu care respectiva doamnă se va întâlni în viitorul imediat. În felul acesta îi permite să fie orientată şi să câştige timp preţios.
Continuarea pe CSID: