Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti anunţă că voluntara de la Spitalul Ilfov nu figurează în evidenţele instituţiei de învăţământ, precizând că nu a fost eliberată o diplomă pe numele acesteia.
Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti anunţă, în legătură cu presupusul medic Raluca Daniela Bârsan, voluntară la Spitalul Ilfov, că aceasta nu figurează în evidenţele Facultăţii de Medicină din cadrul U.M.F. “Carol Davila” la studiile curriculare de licenţă si master.
De asemenea, Facultatea de Medicină a U.M.F. “Carol Davila” anunţă că nu a eliberat niciodată o diplomă de licenţă pe numele Raluca Daniela Bârsan.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, marţi, că Spitalul de Urgenţă Ilfov a încheiat cu falsul medic un contract de voluntariat care nu se încadra în prevederile Legii 78, subliniind totodată că femeia a depus o diplomă de studii falsificată, urmând ca Ministerul Sănătăţii să depună o plângere. „Am în faţă contractul de voluntariat încheiat de doamna Bîrsan cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov, în 12 martie 2018, contract semnat de un consilier juridic care probabil nu ştia că în 2014, 24 iunie, a fost aprobată o lege, 78, care reglementează activitatea de voluntariat în România. (…) Am declarat public că în sistemul public de sănătate nu pot fi angajaţi medici falşi. Îmi susţin această afirmaţie, bazată pe ordinul 869/2015 care prevede ca la înscrierea pentru concurs, un medic trebuie să facă o cerere, să depună o copie certificată după diploma de licenţă, o copie a certificatului de membru a organizaţiei profesioanle cu viza în curs, o dovadă că nu a fost sancţionat, în profesia efectuată, un cazier judiciar, un certificat medical, o copie a actului de identitate”, a spus Sorina Pintea, în cadrul unei conferinţe de presă.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vor depune plângere penală pe numele femeii, deoarece, potrivit Sorinei Pintea, diploma de studii pe care aceasta a depus-o la dosar este, de asemenea, falsă. Totodată, ministrul Sănătăţii a reiterat ideea potrivit căreia un medic este angajat în spitalele publice conform regulamentului, în cazul de la Spitalul de Urgenţă Ilfov fiind vorba, de fapt, de un contract de voluntariat. „Cred că este obligatoriu să cunoaştem adevărul şi de aceea având un membru în consiliul de administraţie a spitalului, care nu a fost invitat de vreo 6 luni la şedinţă, vom convoca şedinţă de urgentă pentru a ni se preciza exact care au fost termenii întocmirii ilegal a unui contract de voluntariat”, a mai spus Pintea.
Poliţiştii Capitalei fac cercetări în cazul voluntarei de la Spitalul Ilfov cu diplomă falsă, precizând că un medic din cadrul unităţii spitaliceşti a reclamat, în 2016, furtul halatului medical în buzunarul căruia se afla parafa medicală, în această cauză fiind audiate mai multe persoane.
Reprezentanţii Poliţiei Capitalei anunţă că pe 29 septembrie 2016, un medic din cadrul Spitalului Judeţean Ilfov a reclamat Secţiei 9 Poliţie furtul halatului medical personal din incinta unităţii spitaliceşti, precizând ca in buzunarul halatului se afla parafa medicală.
„Au fost audiate mai multe persoane, atât femei, cât şi bărbaţi, iar cercetările sunt continuate de subunitatea de poliţie sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2”, precizează Poliţia Capitalei.
Cu privire la exercitarea fără drept a unei profesii, Secţia 9 Poliţie s-a sesizat din oficiu şi a demarat cercetări.