British Council şi-a cerut scuze, după 7 decenii, pentru respingerea unui eseu al lui George Orwell, celebrul autor al volumului "Ferma animalelor", şi l-a publicat alături de scrisoarea de respingere, potrivit BBC.
Articolul „In Defence of English Cooking” („În apărarea bucătăriei engleze”) a fost propus British Council în anul 1946, scrie Mediafax.
Reprezentanţii instituţiei care se ocupă şi în prezent cu promovarea relaţiilor culturale britanice cu alte ţări, i-au răspuns lui George Orwell că „ar fi imprudent să îl publice pentru cititorii de pe continent”.
Aceştia spuneau că este vorba despre un eseu „excelent”, dar „cu una sau două critici minore”. Printre problemele depistate de editor se număra şi aceea că reţeta propusă de Orwell pentru gemul de portocale conţine „prea mult zahăr şi prea multă apă”.
Eseul a fost publicat în cele din urmă în cotidianul Evening Standard, prezentând dieta britanică drept „una simplă, mai degrabă consistentă, poate uşor primitivă”, care face ca „băuturile calde să fie acceptabile la mai toate orele din zi”.
„Se pare că instituţia acelor zile era mai crispată şi reticentă, se temea să publice un eseu despre mâncare (chiar dacă în articol era pomenit efectul dezastruos al raţionalizării din timpul războiului) imediat după foametea din iarna lui 1945”, a precizat Alasdair Donaldson, din partea British Council, pentru BBC.
„După 70 de ani, British Council este încântat să îndrepte lucrurile cu o situaţie legată de, probabil, cel mai mare scriitor politic din Marea Britanie în secolul al XX-lea, publicând eseul iniţial în întregime, alături de nefericita scrisoare de respingere”, a adăugat reprezentantul instituţiei.
George Orwell (pseudonimul lui Eric Arthur Blair) s-a născut pe 25 iunie 1903 şi a devenit celebru pentru volume precum „Ferma animalelor” – o satiră amară a „experimentului sovietic”, care a fost scrisă la jumătatea lui 1944 – şi „1984” – poate cea mai cunoscută distopie din literatură.
După publicarea în 1949 a romanului „1984”, Orwell a fost transferat la un spital londonez, unde a şi murit, pe 21 ianuarie, 1950, la vârsta de 46 de ani.