Neeson a declarat, într-un interviu publicat luni de cotidianul britanic The Independent, că, în urmă cu 40 de ani, a fost o perioadă în care a mers pe străzi înarmat cu o bâtă specială aşteptând să omoare pe cineva ca să răzbune trauma cuiva apropiat, o femeie care a fost violată de un bărbat de culoare, scrie Mediafax.
În urma declaraţiilor sale a apărut un val de critici acerbe, actorul fiind acuzat de rasism. În ediţia de marţi dimineaţă a emisiunii „Good Morning America” de pe postul ABC, Neeson a declarat: „Nu sunt rasist”.
„Nu mai simţisem până atunci această nevoie primară de a mă dezlănţui şi am întrebat-o (pe prietenă, n.r.) «o cunoşti pe această persoană, era un bărbat?». Nu. «Rasa?». A spus că era un bărbat de culoare”, a explicat actorul.
„Am bătut în sus şi în jos străzile cu o bâtă la mine, în speranţa că o să se ia de mine cineva. Îmi e ruşine să spun, am făcut asta vreme de o săptămână, în speranţa că «un nenorocit de negru» o să iasă dintr-o cârciumă şi o să se ia de mine, ştii? Ca să am de ce să-l omor”, a mai afirmat Neeson în interviu.
„Înţeleg nevoia de răzbunare, dar nu duce decât la şi mai multă răzbunare, la şi mai multe crime, şi mai multe crime”, a continuat el. .
Neeson a declarat pentru ABC că ar fi reacţionat la fel dacă ar fi fost vorba despre un irlandez, scoţian, britanic sau lituanian. „Încercam să apăr onoarea cuiva, să o apăr pe draga mea prietenă în acest groaznic mod medieval”, a declarat Neeson pentru ABC.
Neeson a explicat că a şi apelat la ajutor specializat pentru a trece peste traumă.
Actorul nord-irlandez Liam Neeson, nominalizat la Oscar pentru rolul din „Lista lui Schindler”, s-a remarcat şi în alte filme din genuri variate, precum „Pur şi simplu dragoste/ Love Actually”, „Batman – Începuturi”, trilogia „Taken”, trilogia „Cronicile din Narnia”, dar şi în alte pelicule mai recente precum „3 zile de coşmar”, „Echipa de şoc”, „Înfruntarea titanilor”, „The Grey: La limita supravieţuirii” şi „The Dark Knight Rises”.