Falsul medic chirurg care a operat în clinici mari din România. Ce posta el pe Facebook
Un medic chirurg fals a operat timp de un an de zile în mai multe clinici private din România, unele de top, reprezentanţii Colegiul Medicilor din România precizând, după dezvăluirea acestei situaţii de către jurnaliştii de la Libertatea, că ei nu au eliberat niciun act pe numele acestuia prin care să îi confere dreptul de a practica medicina pe teritoriul ţării noastre. În cazul italianului Politi Mateo, care a practicat ilegal medicina în România sub numele de Matthew Mode, au fost sesizate deja organele de urmărire penală.
„Colegiul Medicilor din România reafirmă faptul că nu a eliberat niciun document care să confere presupusului medic dreptul de a practica medicina pe teritoriul ţării noastre. Conform verificării bazei de date întocmită în urma raportărilor colegiilor teritoriale, comunicăm faptul ca POLITI MATTEO şi MATHEW MODE nu figurează ca membri ai Colegiului Medicilor din România şi de asemenea nu a fost emis niciun aviz de practică temporară pe aceste nume”, precizează Colegiul Medicilor din România, într-un comunicat de presă remis marţi Mediafax.
Colegiul Medicilor din Bucureşti a transmis că s-a autosesizat şi a sesizat deja organele de urmărire penală.
„Una dintre condiţiile pe care un medic trebuie să le îndeplinească pentru a practica medicina pe teritoriul României este obţinerea fie a certificatul de membru al CMR, fie a avizului de practică temporară sau ocazională a profesiei de medic, ambele fiind emise de Colegiul Medicilor din România”, potrivit sursei citate.
Marţi, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a anunţat că un fals chirurg italian a fost depistat în România, bărbatul operând în mai multe clinici private fără a avea însă dreptul de liberă practică, ci doar o parafă.
Sorina Pintea a afirmat că, în prezent, nu ştie de ce respectivul cetăţean a fost angajat fără a avea drept de liberă practică.
„Eu am aflat în această dimineaţă, din presă. Ministerul Sănătăţii nu a fost întrebat, dar pot să vă spun că Ministerul Sănătăţii nu a dat echivalarea acelei diplome. Fără acea echivalare, nu putea să obţină de la Colegiul Medicilor avizul de liberă practică. Direcţia de Sănătăte Publică a dat un document pentru codul de parafă, vom vedea exact ce s-a întâmplat. Eu am aflat din presă, nici măcar nu am fost întrebaţi oficial despre acest aspect. Un medic este angajat într-un spital, public sau privat, nu contează, pe baza unor documente, printre care şi certificatul de liberă practică, diploma echivalată, asta înseamnă că a fost lăsat ilegal să opereze, pentru că nu poţi opera doar cu un cod de parafă, ai nevoie de mai multe documente”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Potrivit acesteia, „Ministerul Sănătăţii, Centrul de Resurse Umane, trimite la universităţile pe care medicul spune că le-a absolvit documente, trimite la Ministerul Sănătăţii, cu această echivalare, cu codul de parafă. Cei care l-au angajat l-au angajat ilegal, dar şi aici va trebui să vedem”. Colegiul Medicilor nu a dat aviz de liberă practică, am discutat în această dimineaţă, a mai spus Pintea.
În acest caz, Ministerul Sănătăţii a declanşat o anchetă. „Binenţeles că va face asta (o anchetă -n.r.) pentru că a operat un an de zile în spitale private. Vrem să vedem cum a operat. (…) Nu a adus toate documentele. Ministerul Sănătăţii a analizat documentele pe care le-a adus, de fapt nu le-a adus personal, a avut o împuternicire avocaţială, o doamnă avocat, am înţeles, şi pentru că nu avea toate documentele nu a primit avizul, adică echivalarea diplomei. Nu am de unde să ştiu (câţi oameni a operat -n.r.)”.
Ministrul Sănătăţii a mai anunţat că nu ştie câţi pacienţi a operat respectivul bărbat sau în ce clinici şi-a desfăşurat ilegal activitatea.
„Sunt şi alte ţări care s-au confruntat cu acest tip de probleme, dar mă pune pe gânduri referitor la ceea ce spuneam despre faptul că şi sistemul public şi sistemul privat trebuie să aibă aceleaşi reguli de funcţionare, de organizare, de raportare mai ales pentru că da, a operat în clinici private fără a avea dreptul de liberă practică, cu o parafă. Dar parafa nu este suficientă să te poţi angaja într-un spital, asta încerc să spun. Sunt mai multe documente. Public sau privat. Modalitatea de concurs diferă pentru că la privat nu este nevoie să dai acel concurs, dar documentele pe care trebuie să le prezinţi la angajare sunt identice”, a precizat ministrul Sorina Pintea.
Reacţia ministrului vine după ce jurnaliştii de la Libertatea au scris că, timp de un an, un fals medic de chirurgie plastică a lucrat la clinici din Bucureşti şi a operat zeci de oameni, sub un nume fals. El a ajuns să opereze fără însă a avea studii de medicină, iar sub numele de Matthew Mode, a lucrat la clinicile Monza, Euromedical, Prestige, MH Medical Group. Potrivit sursei citate, Matthew Mode se numeşte, de fapt, Matteo Politi, fiind un italian din Veneţia, cu doar 8 clase absolvite. În 2011, Matteo Politi a primit o sentinţă de un an şi jumătate în Italia, cu suspendare, după ce a minţit timp de mai mulţi ani că e medic şi a profitat că avea acelaşi nume de familie cu al unui cardiolog cu reputaţie din Modena, respectiv Luigi Vincenzo Politi.
Matteo Politi, alias Matthew Mode, avea şi pagină de Facebook în care punea imagini cu el din cabinetul medical sau din operaţii, iar într-una dintre imagini, la descriere, a postat ”Un doctor ce pune siguranţa pacienţilor mereu pe locul 1”.
Într-o altă imagine postată în 29 noiembrie apare alături de cântăreaţa Claudia Pavel.