Anunţul ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş: ”Apa brută se încadra în prevederile stabilite prin lege”

04 02. 2019, 17:12

“Deşi am transmis două comunicate clarificatoare referitor la calitatea apei brute furnizate de Administraţia Bazinală Argeş Vedea către Apa Nova în care se arăta foarte clar că apa brută se încadra în prevederile stabilite prin lege, în speţă hotărârea de Guvern 100/2002, în spaţiul public, anumite persoane continuă să acuze nefondat Apele Române şi munca unor oameni care-şi fac datoria cu responsabilitate”, afirma, luni, ministrul Apelor, Ioan Deneş.

Deneş a mai declarat că analizele de laborator au arătat că la indicatorul de amoniu are valoarea de 0,796 miligrame/litru. De asemenea, el a afirmat că Apa Nova trebuia să anunţe, în scris, ministerul, în data de 28 ianaurie, despre rezultatele apei, ceea ce nu s-a întâmplat. Daneş spune că a fost informat telefonic, scrie Mediafax.

“În conformitate cu prevederile hotărârii de Guvern 100/2002 privind normele de calitate pentru apa de suprafaţă utilizată pentru potabilizare, limita recomandată este de un miligram pe litru, iar limita maximă admisă e de 1,5 miligrame/litru. Ambele valori înregistrate, atât cea comunicată de Apa Nova – comunicat telefonic – de 1,3 miligrame/litru, cât şi cea înregistrată de Administraţia Bazinală Argeş Vedea sunt sub limita maximă admisă conform acestei hotărâri de Guvern”, a declarat Ioan Daneş.

Ministrul Apelor mai spune că a trimis două comunicate în data de 30 şi 31 ianuarie în care informează despre situaţia apei.

“Acele persoane au continuat să arunce cu noroi în munca şi responsabilitatea pe care o au oamenii din Apele Române. Au fost date suficiente pentru a clarifica. Am văzut că se continuă această, ştiu eu, arătat cu degetul acolo unde nu trebuie să se arate cu degetul, iar în urma acestor arătări repetate cu degetul către Apele Române am consierat că trebuie sa intervin personal”, a  precizat Ioan Deneş.

Ministrul Apelor şi Pădurilor spune că amoniu în apă de află în limitele recomandate.

“Poate exista pe un fenomen de topire a zăpezii în care zăpada de pe un anumit areal intrând în contact cu anumite elemente să crească o concentraţie de amoniu dintr-un curs de apă. După analizele făcute, nu e cazul să discutăm de o depăşire a limitei recomandate, nu maxime admisă. E sub limita recomandată. Legea ne spune foarte clar care e concentraţia de amoniu recomandată – de 1, iar cea maximă de 1,5 mg/litru”, a afirmat ministrul Apelor.

Apa Nova a informat joi dimineaţă că rezultatele analizelor efectuate reconfirmă şi atestă potabilitatea apei distribuită de companie consumatorilor. Distribuitorul de apă mai menţionează că a crescut concentraţia de clor din cauza topirii zăpezii şi a gheţii, însă valorile sunt în limitele normale.

Astfel, Ministerul Sănătăţii a recomandat bucureştenilor să nu folosească apa din reţeaua publică pentru băut, prepararea hranei.