Microorganismele necesare pentru maximizarea aromei cafelei sunt leuconostocii şi lactobacilii, dar cercetătorii susţin că şi alte specii de microorganisme joacă un rol important. Aceste bacterii sunt aceleaşi cu cele ce murează varza, scrie Daily Mail.
Bacteriile se multiplică pe boabele de cafea în timpul fermentării deoarece cafeaua este deseori lăsată 24 de ore pentru amplificarea aromei, după procesare.
„O cană de cafea este produsul final al unui lanţ complex de operaţiuni: cultivare, recoltare, procesare, prăjire şi fabricare a cafelei”, a declarat dr. Luc De Vuyst, specialist din cadrul Universităţii Vrije, Bruxelles. El a mai explicat că există mai multe tipuri de procesare, udă şi uscată. Procesarea udă include o etapă de fermentare în care bacteriile se înmulţesc.
„Este dificil să descoperi o cauzalitate între microbiotă şi compuşii volatili din boabele de cafea, aceşti compuşi ce contribuie la mirosul cafelei”, a adăugat De Vuyst. Specialistul a mai explicat că, în cadrul testelor, a fost observat un impact asupra comunităţilor microbiene, mai ales în cazul bacteriilor lactice. Aceste note fructate ar putea avea un efect protector asupra calităţii cafelei, în timpul fermentaţiei, ce ar putea furniza un mediu microbian stabil ce impiedică dezvoltarea bacteriilor nedorite.
De asemenea, studiile anterioare au dovedit că utilizarea apei la o temperatură de 70 de grade Celsius este optimă pentru o aromă perfectă a cafelei.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
6 greşeli care transformă cafeaua într-un pericol pentru organism
Consumul de cafeina din cafea poate reduce efectele cuperozei