Spitalul Judeţean din Galaţi a fost dotat cu un aparat care va fi folosit de zeci de mii de bolnavi de cancer, din cel puţin patru judeţe
Aparatul este modern şi reprezintă o metodă eficientă de tratament al cancerului.
Experţii spun că acceleratorul liniar de particule are componente ajustabile care îi permit să îndrepte radiaţia direct către zona în care se află tumoarea, afectând foarte puţin ţesutul sănătos din jur.
Aparatul este montat într-un buncăr construit la Spitalul Judeţean din Galaţi şi va fi dat în folosinţă după efectuarea testelor şi obţinerea avizelor de funcţionare. La final, acceleratorul va ajuta zeci de mii de bolnavi de cancer din judeţele Galaţi, Brăila, Tulcea şi Vrancea.
Pentru că este singurul aparat de acest tip de pe linia Bucureşti-Iaşi, la noua Secţie de Radioterapie a spitalului din Galaţi ar putea veni şi bolnavi din Constanţa şi Vaslui. De aceea, autorităţile din Galaţi au început demersurile pe lângă Ministerul Sănătăţii pentru a obţine un al doilea aparat similar de tratare a cancerului.
„Aparatul este montat, acum se fac testele pentru măsurarea radiaţiilor şi trebuie avizul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare. Posibil, în mai, iunie, să înceapă să trateze pacienţii. Totul depinde de avize, sunt măsurători speciale, trimitem probe la Viena. Aparatul trebuie să fie foarte bine calibrat ca să nu apară probleme în rândul medicilor, al pacienţilor. Vrem să aducem şi al doilea aparat, facem demersuri la Ministerul Sănătăţii. La Galaţi va fi un centru zonal, vor veni pacienţi din Galaţi, Brăila, Tulcea şi Vrancea, eventual din Vaslui şi Constanţa”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.